Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

20/2/08: Ολική έκλειψη Σελήνης περιμένει όσους ξυπνήσουν τα ξημερώματα της Πέμπτης

Η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης θα είναι ορατή από την Ελλάδα την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί λίγη ώρα πριν ξημερώσει. Την ώρα που το φεγγάρι σκοτεινιάζει και θα βάφεται κόκκινο, θα εμφανιστούν δίπλα του ο Κρόνος και ένα λαμπρό άστρο από τον αστερισμό του Λέοντα.
Η σκιά της Γης θα αρχίσει να καλύπτει το φεγγάρι στις 03.43 ώρα Ελλάδας, ενώ η φάση της ολικής έκλειψης θα διαρκέσει 50 λεπτά, από τις 05.01 έως τις 05.51. Το φαινόμενο λήγει στις 07.09, λίγη ώρα πριν ανατείλει ο Ήλιος στην Ελλάδα στις 07.20.
Στη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Σελήνης, η Γη βρίσκεται για λίγο ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και το φεγγάρι και η σκιά της καλύπτει ολόκληρο το δίσκο του δορυφόρου.
Η Σελήνη όμως δεν σκοτεινιάζει εντελώς, καθώς φωτίζεται αμυδρά από ηλιακό φως που ανακλάται από την επιφάνεια της Γης. Επειδή η ατμόσφαιρα του πλανήτη απορροφά το μπλε φως, η διαθλώμενη ακτινοβολία χρωματίζει το φεγγάρι καφεκόκκινο.
Όσοι μπορέσουν να παρακολουθήσουν με τηλεσκόπιο την έκλειψη της Πέμπτης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και τους δακτυλίους του Κρόνου, ο οποίος θα αναδυθεί από το σκοτάδι δίπλα στη Σελήνη την ώρα που τπο φαινόμενο κορυφώνεται.
Ακριβώς στην άλλη πλευρά της Σελήνης θα εμφανιστεί ταυτόχρονα το άστρο Regulus, το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό του Λέοντα.
Η μόνη δυσκολία για όσους ξυπνήσουν αρκετά νωρίς είναι ότι το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει λίγα σύννεφα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: