Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

21/2/08: Ο «βασικός μέτοχος» στο επίκεντρο της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η διατύπωση για το «βασικό μέτοχο» μετά τη σύγκρουση με την ΕΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Η ΝΔ -με επιφυλάξεις από ορισμένους βουλευτές- τάσσεται υπέρ μιας γενικής διατύπωσης και παραπέμπει για εξειδίκευση του θέματος στον κοινό νομοθέτη. Ωστόσο, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 14.9.
Την πρόταση της ΝΔ ανέπτυξε ο Κώστας Γκιουλέκας, επισημαίνοντας την εκδοχή του ασυμβίβαστου μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στο χώρο των μέσων ενημέρωσης εκ παραλλήλου με εκείνην των επιχειρήσεων ανάληψης δημοσίων έργων, «αν αποδεικνύεται ότι οι ιδιότητες αυτές, πράγματι ασκούν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων έργων». «Αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε και να αφήσουμε από εκεί και πέρα, τον κοινό νομοθέτη να προβλέψει όλα τα υπόλοιπα» προσέθεσε ο κ. Γκιουλέκας.Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Τρυφωνίδης πρότεινε: «Να σκεφτούμε πρώτα έναν εκτελεστικό νόμο, αν θέλουμε να ασκήσουμε μια επιρροή στη λειτουργία των ΜΜΕ και να προσαρμόσουμε την συνταγματική διατύπωση ανάποδα. Γιατί έτσι όπως πάμε, οδηγούμαστε σε έωλες καταστάσεις, σαν να κουβαλάμε νερό με καλάθι». Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Ιω.Μπούγας πρότεινε να μην συμπεριληφθούν απαγορεύσεις, αμάχητα τεκμήρια, οριοθέτηση των εννοιών του «βασικού μετόχου» και των «παρένθετων προσώπων».
Επιπλέον, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι είναι ατελέσφορες όλες οι προσπάθειες που κινούνται προς την παρελθούσα κατεύθυνση και σημείωσε: «Οι εκτελεστικοί νόμοι αποδείχθηκε πως αντιβαίνουν προς την κοινοτική νομοθεσία, ενώ και στην πράξη φάνηκε πως πολύ δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αχ.Κανταρτζής τάχθηκε ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 14.9, επιμένοντας στην ανάγκη υπεράσπισης της προηγούμενης διάταξης και του εκτελεστικού νόμου, που είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ευθεία υπαναχώρηση» και «αναγόρευση της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου απέναντι στο Σύνταγμά μας».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ.Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εξάντλησε τα περιθώρια υπεράσπισης της υφιστάμενης συνταγματικής διάταξης και του εκτελεστικού της νόμου, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Αυτή η Βουλή, όταν βλέπει ότι η πολιτική της βρίσκεται σε παρακολουθηματική σχέση με τις επιλογές των ΜΜΕ, δεν πρέπει να αντισταθεί; Δεν πρέπει να υψώσει τείχος σε όλους εκείνους που συστηματικά επιδιώκουν τον επηρεασμό και την κηδεμονία της πολιτικής; Λυπάμαι, αλλά αυτήν την αντίσταση δεν τη διαπιστώνω» σημείωσε.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Α.Πλεύρης πρότεινε: «Να μείνει το σύνταγμα στη γενική ρύθμιση που επιτάσσει την πολυφωνία, την πολυμέρεια και τη διαφάνεια, και μετά, ο κοινός νομοθέτης, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις, διότι, αν κρίνει ότι ένα ΜΜΕ δεν πληροί την πολυφωνία, θα μπορεί να έχει με τις διατάξεις του κοινού νομοθέτη τις ανάλογες κυρώσεις».«Ίσως θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο μαχητικοί στις Βρυξέλες» είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο πρώην εισηγητής της ΝΔ, ζήτησε συναίνεση στο ζήτημα αυτό αναφέροντας παράλληλα, πως «δεν δίνουμε εξετάσεις, νομοτεχνικό διαγώνισμα στις Βρυξέλες, ούτε στα διαπλεκόμενα, ποιος είναι ο καλύτερος μαθητής να σηκώσει το χέρι και να βαθμολογηθεί».Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκρινε πως είναι εφικτή και μια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συνταγματικής κατοχύρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος -με την οποία διαφωνεί το ΚΚΕ, θεωρώντας πως εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω υποβάθμιση των κατώτερων μισθών και συντάξεων.
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως η πρόταση του κόμματός του συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να ασκήσει αγωγή κατά του κράτους, σε περίπτωση που η αξιοπρεπής διαβίωσή του δεν εξασφαλίζεται.Για το ίδιο θέμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «σε επίπεδο Συντάγματος -και όχι του κοινού νόμου- η οποία αναφορά περί κοινωνικής συνοχής, δεν θα πρέπει να είναι αποκομμένη από το εθνικό κριτήριο. Αλλιώς, σε μια οποιαδήποτε αναφορά κοινωνικής συνοχής, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μειοψηφικές τάσεις, επικαλούμενες το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος και το Κοινοβούλιο να γίνει έρμαιο συνεχώς, περί το πώς διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή».Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της προσωρινής δικαστικής προστασίας, της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και η πρόταση να συμπεριληθφεί στο άρθρο περί προστασίας της ιδιοκτησίας των περιπτώσεων απαλλοτριώσεων για την υλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας (πρόταση της ΝΔ).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: