Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

21/2/08: Τις δύο από τις πέντε προτάσεις Νίμιτς για την ονομασία δέχεται να συζητήσει η ΠΓΔΜ

«Χειρότερη» από την προηγούμενη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τη νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Θεώρησε ότι από τις πέντε εναλλακτικές προτάσεις για την ονομασία μόνον δύο μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τα Σκόπια και συγκεκριμένα εκείνες που δεν εμπεριέχουν χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό, δηλαδή «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Οι ονομασίες αυτές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, δεν προσκρούουν στην «εθνική ταυτότητα» της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.
Για τα Σκοπιά σημείο ιδαίτερου προβληματισμού αποτελεί η αναγραφή της επίσημης διεθνούς ονομασίας στα διαβατήρια. Ο κ. Τσερβένκοφσκι παρατήρησε ότι η επίσημη διεθνής ονομασία θα χρησιμοποιείται πέραν του ΟΗΕ και των οργανισμών υπό την αιγίδα του, και σε όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά «και από εμάς τους ίδιους, καθώς το όνομα αυτό θα αναγράφεται και στα διαβατήρια των πολιτών της χώρας».
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιηθεί και το Σύνταγμα της χώρας, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει πολλές χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, να αναθεωρήσουν τη στάση τους επ'αυτού. Θεώρησε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «ευνοϊκότερη» θέση.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος, αλλά όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την οποία πρέπει να αποφανθούν οι πολίτες της χώρας.
Γκρούεφσκι: Κακή πρόταση
Αντιθέτως ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι τάχθηκε κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και δήλωσε πως η πρόταση περιέχει αρκετά αρνητικά στοιχεία.
«Δεν σκέφτομαι το δημοψήφισμα για την πρόταση του κ. Νίμιτς, διότι υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία, τα οποία εμείς δεν τα αποδεχόμαστε. Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα για να επιβεβαιωθεί αυτή η θέση» ανέφερε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος που άφησε ανοικτό την προηγούμενη ημέρα διευκρίνισε:
«Όταν αναφέρομαι σε δημοψήφισμα, πάνω από όλα αναφέρομαι στην κατάσταση, όπου κάποιοι πολιτικοί κρίνουν ότι πρέπει να ψηφίσουμε για αλλαγή της ονομασίας στη Βουλή, εάν μας προτείνουν κάποια καλή ονομασία. Θεωρώ ότι όσο και καλή ονομασία να μας προταθεί, ακόμη και εάν κάθε δεύτερο άτομο στη Μακεδονία συμφωνεί με αυτή, πρέπει να προβούμε σε διεξαγωγή ημοψηφίσματος και δεν πρέπει η απόφαση να ληφθεί από τη Βουλή».
Προσέθεσεόσθεσε ότι με την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος θέλει να σταματήσει «κάποιους ανεύθυνους πολιτικούς», οι οποίοι θέλουν με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο να περάσει η αλλαγή της ονομασίας. Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί σφόδρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όχι όμως έναντι οποιουδήποτε τιμήματος.
Νέες διαβουλεύσεις την Κυριακή
Στα Σκόπια πργαμτοποιήθηκε την Πέμπτη σύσκεψη μεταξύ των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή και του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Η συνάντηση είχε διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες.
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι οι συμμετέχοντες ζήτησαν να υπάρξει ακόμη ένας γύρος διαβουλεύσεων κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή, όποτε και αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι να καθοριστεί η θέση της χώρας επί της πρότασης του Μάθιου Νίμιτς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: