Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

20/2/08: Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ δυτικά των Κυθήρων

Ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,4 Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη 01.15 της Τετάρτης. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο δυτικά των Κυθήρων.
Οι σεισμολόγοι δήλωσαν ότι πιθανόν να πρόκειται για μετασεισμό των 6,9 Ρίχτερ που είχαν προκληθεί από τον ίδιο εστιακό χώρο τον Ιανουάριο του 2006. Ωστόσο, παρακολουθούν το φαινόμενο.
Στο «μικροσκόπιο» η Πάρνηθα
Εν τω μεταξύ, το «σεισμικό ξύπνημα» της Πάρνηθας, με έξι σεισμούς της τάξης των 4- 4,5 Ρίχτερ τον τελευταίο χρόνο, προβληματίζει τους σεισμολόγους.
Ο τελευταίος από αυτούς τους σεισμούς έγινε το πρωί της Δευτέρας με ένταση 4 Ρίχτερ.
«Είναι καθυστερημένος μετασεισμός του Σαββάτου» δηλώνει στα Νέα της Τετάρτης ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, έγινε σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευ.Λέκκας δηλώνει στην ίδια εφημερίδα: «Οι δονήσεις αυτές δεν έχουν σχέση με τον σεισμό του 1999. Καμία μετασεισμική ακολουθία δεν διαρκεί τόσο πολύ. Οι ακολουθίες αυτές, η χρονική διάρκεια κατά την οποία εκδηλώνονται μετασεισμοί δηλαδή, διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του κυρίως σεισμού και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής όπου βρίσκεται το επίκεντρο.»
Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι εκείνο που προκαλεί προβληματισμό στους σεισμολόγους είναι εκτός από τη συχνότητα των σεισμών και η ισοδύναμη έντασή τους. «Στα βόρεια του βουνού υπάρχει το ρήγμα Αυλώνος- Αφιδνών το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς, έντασης ακόμα και 6 Ρίχτερ. Η μεγάλη ανησυχία μας είναι μήπως η σεισμική δραστηριότητα φτάσει σε αυτό το ρήγμα και το ξυπνήσει».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: