Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2008

5/2/08: Από πλημμέλημα σε κακούργημα μετατρέπεται η δωροδοκία

Σε κακουργήματα μετατρέπονται τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας όλων των δημόσιων λειτουργών (και των βουλευτών) καθώς και των αιρετών εκπροσώπων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) το υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη.
Ακόμη, στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στα κακουργήματα της δωροδοκίας, του «ξεπλύματος» χρήματος και για την προστασία των ανηλίκων, ακόμα και στα πλημμελήματα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια και της πορνογραφίας ανηλίκων.
Ποιο συγκεκριμένα, εάν το ποσό της δωροδοκίας ξεπερνά το ποσό των 73.000 ευρώ -πλαφόν που ορίζεται και για άλλα αδικήματα στον Ποινικό Κώδικα- τα αδικήματα αυτά μετατρέπονται από πλημμελήματα σε κακουργήματα και επιφέρουν τις ανάλογες συνέπειες.
Η ίδια ποινική μεταχείριση επεκτείνεται και στις πράξεις της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, βιομηχανίες, Τράπεζες, εμπορικές αντιπροσωπείες, ελεύθερους επαγγελματίες, στελέχη και υπάλληλοι των ΔΕΚΟ κλπ.). Οι αυστηρότερες αυτές διατάξεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: