Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

31/1/08: Πρώτες δηλώσεις μητροπολιτών για την «επόμενη μέρα» στην Εκκλησία

«Ο Θεός να μας βοηθήσει να βγάλουμε τον διάδοχό του» ήταν η δήλωση του μητροπολίτη Καρυστίας, Σεραφείμ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Δηλώσεις έγιναν και από μητροπολίτες που φέρονται να διεκδικούν τη θέση του Αρχιεπισκόπου στη διαδικασία της 7ης Φεβρουαρίου.
Αρκετοί αριχερείς, τόσο έξω από το Α' Κοιμητήριο όσο και κατά την προσέλευση στο ξενοδοχείο για το επίσημο γεύμα, μίλησαν στους δημοσιογράφους για την απώλεια του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου όσο και για την «επόμενη ημέρα».
Ο μητροπολίτης Καρυστίας, τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, εξήρε το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, και τόνισε: «Ο Θεός να μας βοηθήσει να βγάλουμε το διάδοχό του».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κενό εξουσίας και πρόσθεσε ότι όλα είναι έτοιμα για την εκλογή της 7ης Φεβρουαρίου. Όσο για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος Αρχιεπίσκοπος, ο ιεράρχης είπε ότι πρέπει να είναι «όσιος, άκακος και αμόλυντος».
Ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, αφού αναφέρθηκε στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο το έργο και την προσωπικότητά του, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαδοχή τόνισε ότι είναι θέμα της Ιεραρχίας.
Σε ερώτηση αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος απάντησε: «Αν το αποφασίσει η Ιεραρχία, θα υπακούσω, αλλά ως πρόσωπα το να διεκδικούμε τέτοιες θέσεις δεν είναι εκκλησιαστικό».
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, πνευματικός αδελφός του Χριστοδούλου, χαρακτήρισε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο «υπέρλαμπρο αστέρι» και πρόσθεσε ότι οι ιεράρχες εύχονται να εκλεγεί ο καλύτερος.
«Να ευχηθούμε να συμπληρώσει το έργο του Χριστοδούλου. Να επιλέξουμε τον αγιότερο.»
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ποιον θα ψηφίσει ο ίδιος είπε ότι σε ανύποπτο χρόνο είχε πάρει τις αποφάσεις του. «Είναι ο μητροπολίτης Σπάρτης, τον οποίο θα ψηφίσω».
Μάλιστα, διηγήθηκε πως όταν εισήχθη στο «Αρεταίειο» ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, είδε τον Σπάρτης Ευστάθιο και του είπε: «Ο Χριστόδουλος τελειώνει, ετοιμάσου να πας μπροστά, ετοίμασε τον εαυτό σου να ανεβείς ψηλά».Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ευχαρίστησε το λαό για τη μαζική συμμετοχή του στην τελετή και αναφέρθηκε στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «οι καρδιές και οι θύρες μας προς το θρόνο είναι ανοιχτές, όπως και του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης εδήλωσε ότι δεν έχει ανάμιξη στη διαδοχή».
Όσον αφορά το θέμα της προσφώνησης του τέως βασιλιά πριν από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, δεν φοβάται τους τέως».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: