Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

16/1/08: Αποχωρεί η ΓΣΕΕ από Επιτροπή για τα Βαρέα, καταγγέλοντας μεθόδευση κατάργησης τους

Αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ από την Επιτροπή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) γιατί ο πρόεδρος της κ. Μπεχράκης «επανάφερε και επέμενε στην αυθαίρετη και προκλητική, πρόταση του για κατάτμηση των ΒΑΕ σε τέσσερεις κατηγορίες, που οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργησή τους».
Ακόμη η ΓΣΕΕ καταγγέλει την κυβέρνηση για απαράδεκτη μεθόδευση κατάργησης των ΒΑΕ και τονίζει ότι η «εναπομείνασα Επιτροπή δεν έχει νομιμοποιητική βάση να υποβάλλει οποιοδήποτε πόρισμα και ό,τι αποτολμηθεί θα είναι για τον κάλαθο των αχρήστων».
Εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ επισήμανε στο in.gr ότι δεν είναι δυνατό να διευθετηθεί ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι αυτό των ΒΑΕ στα στενά χρονικά περιθώρια που έχει θέσει και ουσιαστικά εγκλωβιστεί η Επιτροπή.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «θέλουν μέσα σε 45 ημέρες να λύσουν υποθέσεις που εκκρεμούν χρόνια, να αποφανθούν για πάνω από 500 ειδικότητες αν ανήκουν στα ΒΑΕ ή όχι. Αυτά τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι εφικτά, αλλά αποτελούν αστειότητες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι διακυβεύονται κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων και απαιτείται αν μη τι άλλο υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
Ειδικότερα, την Τετάρτη συνεδρίασε η επιτροπή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, «ο πρόεδρος της κ. Μπεχράκης επανάφερε και επέμενε στην αυθαίρετη και προκλητική πρόταση του για κατάτμηση των ΒΑΕ σε τέσσερεις κατηγορίες και ουσιαστικά στην κατάργησή τους».Μετά απ' αυτό ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κατήγγειλε τη διαδικασία και τη μεθόδευση και αποχώρησε απ' την επιτροπή.Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «ο πρόεδρος της Επιτροπής (που εκπροσωπεί την Κυβέρνηση) επέμεινε στη πρόταση που οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των ΒΑΕ και στην εξοντωτική αύξηση των ορίων ηλικίας, εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στη βαριά βιομηχανία, στα χημικά, στα ορυχεία κλπ».
«Δηλαδή σε όλα τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα , στα οποία ο εργαζόμενος κάθε μέρα παίζει την ζωή του 'κορώνα - γράμματα'» επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ.Η ΓΣΕΕ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι:
είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο Νόμος προβλέπει μια και ενιαία λίστα των ΒΑΕ ενώ οτιδήποτε άλλο είναι αυθαίρετο παράνομο, ατεκμηρίωτο και απαράδεκτο.
δεν πρόκειται να ανεχθούμε σε καμία περίπτωση το ψαλίδισμα και την κατάργηση της λίστας των ΒΑΕ.
δεν έχει καμία απολύτως λογική η αυθαίρετη πρόταση του προέδρου της Επιτροπής για κατάτμηση της λίστας και για ανά πενταετία επανεξέτασή της.
Μετά τα ανωτέρω, επισημαίνει ακόμη η ΓΣΕΕ, «είναι καθαρό ότι η εναπομείνασα Επιτροπή δεν έχει νομιμοποιητική βάση να υποβάλλει οποιοδήποτε πόρισμα και ότι αποτολμηθεί θα είναι για τον κάλαθο των αχρήστων».Η ΓΣΕΕ εκφράζοντας την έντονη αντίρρησή της, καταγγέλλει όλη την μεθόδευση που ακολουθήθηκε στην εν λόγω Επιτροπή για την κατάργηση των ΒΑΕ και δηλώνει ότι αυτά τα σχέδια θα λάβουν δυναμική απάντηση στην απεργία στις 13 Φεβρουαρίου. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των Συνδικαλιστικών Στελεχών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Σωματείων στην οποία θα καθοριστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ακύρωση αυτής της κυβερνητικής επιλογής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: