Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

14/1/08: Ο διπολισμός έρχεται να αντικαταστήσει τον δικομματισμό, εκτιμά ο Κ.Λαλιώτης

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και του κεντροαριστερού χώρου γενικότερα κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις των ομιλητών κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κ.Λαλιώτη Η πυξίδα-το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ-προκλήσεις, υπερβάσεις, προοπτικές.
«Το 1974 γεννήθηκε ένα ριζοσπαστικό κίνημα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου και δημιούργησε ένα τεράστιο δημοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό απόθεμα. Το 2008 μπορεί να σημάνει την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου αντίστοιχου αποθέματος και θα αγωνιστώ για αυτό» υπογράμμισε ο Κώστας Λαλιώτης.
Αναφερόμενος στην πολιτική ζωή της χώρας, ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στην παλαιότερη εκτίμησή του ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης, όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο δικομματισμός, έχει κλείσει και ανοίγει ένας νέος κύκλος με τον διπολισμό και τις κυβερνήσεις συνεργασίας να κυριαρχούν.
Ο ίδιος είπε ότι η λυδία λίθος για κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις, υπό την προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το σύνδρομο των μονοκομματικών κυβερνήσεων και η αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το σύνδρομο της «καθαρής αριστεράς» και της ταύτισης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
«Η εσωστρέφεια καθηλώνει το ΠΑΣΟΚ. Τίθεται ένα στοίχημα τόσο για τον κ. Παπανδρέου όσο και για όλους τους υπόλοιπους, καθώς το νέο απόθεμα για το οποίο μίλησε πρέπει να δημιουργηθεί χωρίς αμφισβητήσεις αλλά και χωρίς αποκλεισμούς» συνέχισε.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ το «παρών» για λίγη ώρα έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου.Ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τον κ. Λαλιώτη «σκληρό δίσκο για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ» και υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε αρνητική πορεία, λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Ο ίδιος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί ποιοτικό άλμα στο οποίο θα παρουσιάζονται οι προτάσεις του και κυρίως οι προτάσεις για τη νέα γενιά. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε συνέδριο με εσωστρέφεια, είτε λόγω του ότι κάποιοι ονειρεύονται αξιώματα, είτε λόγω του ότι κάποιοι ενδεχομένως να το αντιμετωπίσουν ως το δεύτερο γύρο μιας εκκρεμούς αναμέτρησης.
«Η διάσπαση των μεγάλων κομμάτων εξουσίας θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τη χώρα, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να αποτελούν στρατηγική επιλογή» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας επίσης την εκτίμησή του ότι οι πολίτες που στράφηκαν προς την Αριστερά δεν ριζοσπαστικοποιούνται, αλλά μάλλον διαμαρτύρονται.
Ο κ. Λοβέρδος επέκρινε την «αλαζονεία της αριστεράς» και την προσπάθεια «επιβολής ημερήσιας διάταξης».
Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αυτορυθμιστεί και να λύσει τα προβλήματα που το ίδιο παράγει, είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ή θα καταστεί ο κεντρικός κορμός ανασύνδεσης του πολιτικού συστήματος ή θα χάσει το τρένο. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το διακύβευμα του Συνεδρίου είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι η καθήλωση στα εσωκομματικά χαρακώματα είναι γραμμή ήττας, τόνισε ότι προέχει η συλλογική προσπάθεια και ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να έλθει η πολιτική στο προσκήνιο.
Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η υπέρβαση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών με ανανέωση της ύπαρξής τους σηματοδοτεί την έξοδο από τη σημερινή κρίση.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματική προετοιμασία.
Το βιβλίο του κ. Λαλιώτη περιέχει προτάσεις, ιδέες και σκέψεις, όπως καταγράφηκαν στην 20ετία 1987-2007 και χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχουν γραφεί εκ των υστέρων, αλλά αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία στις οποίες διατυπώθηκαν.
Στην παρουσίαση ήταν επίσης παρόντες οι Αν.Λιβάνης, Ν.Αθανασάκης, Γ.Καψής, Δ. Κρεμαστινός, Γρ. Σκαλκέας, Απ. Κακλαμάνης, Γ. Μίχας, Μ.Κοψίδης, Σ.Πιτσιόρλας, Γ.Σγουρός και Σ.Φυντανίδης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: