Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

14/1/08: Τις τρεις διαβεβαιώσεις για το ασφαλιστικό επανέλαβε στη Βουλή η Φ.Πετραλιά

Τις γνωστές διαβεβαιώσεις για το ασφαλιστικό -δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές- επανέλαβε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Απασχόλησης την Δευτέρα. Η Φ.Πετραλιά συναντάται την Τρίτη με την ΑΔΕΔΥ, ενώ η ΓΣΕΕ μελετά τις επόμενες κινήσεις της.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Απασχόλησης συνεχίζοντας τις συναντήσεις της επισκέπτεται την Τρίτη την ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια ώρα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να συζητήσει όλες τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και να εισηγηθεί προς την Διοίκηση της ΓΣΕΕ (που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες) νέες κινητοποιήσεις.
Συζήτηση στη Βουλή
Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό, η υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε πως δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές, ενώ τόνισε ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης για γόνιμες προτάσεις είναι σταθερά ανοιχτή και προς όλους.
Από την πλευρά τους, οι επερωτώντες βουλευτές του ΚΚΕ απέρριψαν εκ νέου την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο, χαρακτηρίζοντάς τον προσχηματικό, ενώ επιτέθηκαν τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας και τα δύο κόμματα για βάρβαρες αντιασφαλιστικές πολιτικές.Η κ. Πετραλιά διευκρίνισε ότι «οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα βασίζονται σε συγκεκριμένα ορθολογικά κριτήρια και προϋποθέσεις, ώστε να εξυγιανθούν τα ελλειμματικά ταμεία, χωρίς να επιμερίζεται το πρόβλημα στα υγιή».«Η ειλικρινής πολιτική βούληση που συνοδεύει τις κυβερνητικές επιλογές και πρωτοβουλίες, η συνεπής στάση για το μεγάλο στοίχημα των μεταρρυθμίσεων καταγράφεται στη πράξη. Χωρίς υπαναχωρήσεις σε αυτά που δεσμευτήκαμε, χωρίς αιφνιδιασμούς και με την αναζήτηση της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης», επισήμανε η κ. Πετραλιά.Όπως ανέφερε η υπουργός Απασχόλησης, «ένα ξεκάθαρο δείγμα γραφής των κυβερνητικών προθέσεων για την τήρηση της υποχρέωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η συνολική οφειλή που δημιουργήθηκε κατά τα έτη 2003-2007 και ανέρχεται στο ποσό των 1,172 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθεί με την έκδοση ειδικών ομολόγων».Ακόμα, έκανε λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα» σε ότι αφορά τον κατάλογο με τα 537 βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αφού όπως είπε, αντιστοιχεί στο 32% του εργατικού δυναμικού της χώρας την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη εντάσσονται πολύ λιγότερα από 10 επαγγέλματα.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υποστήριξε ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ενώ απώτερος στόχος τους είναι η συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.«Οι αποφάσεις και οι νόμοι και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έφεραν και φέρνουν μόνο δεινά για τους συνταξιούχους και τους εργαζομένους. Οι πολιτικές τους λειτούργησαν και λειτουργούν τρομοκρατικά για αυτό εμείς καλούμε τους πολίτες να μην εφησυχάζουν», τόνισε ο κ. Χαλβατζής και πρόσθεσε: «Εσείς σαλπίζετε για ανάγκη διαλόγου. Αλλά αυτός ο διάλογος είναι προσχηματικός για αυτό και εμείς τον απορρίπτουμε για να μην συμφωνήσουμε τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι και τι περικοπές θα γίνουν στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι εγκαλεί τα κόμματα να προσέλθουν στο διάλογο χωρίς η ίδια να έχει συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ η πολιτική της είναι μία συνεχής αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος.Επικριτικοί κατά της κυβέρνησης ήταν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιος Λεβέντης, και του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, κάνοντας λόγο για προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης που οδηγούν στην απορύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: