Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

18/1/08: Tριημερίδα για το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας στο Ελληνικό

Τριημερίδα για το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας πραγματοποιείται από την Παρασκευή στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία των ελεύθερων χώρων και πάρκων για το Λεκανοπέδιο, ενώ πολλοί ομιλητές διαφώνησαν με το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ.
O επίτροπος για το περιβάλλον Σταύρος Δήμας συμφώνησε με το σύνθημα «Λευτεριά στους ελεύθερους χώρους» και τόνισε ότι τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου αποτελούν προτεραιότητα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι' αυτό δεν πρέπει να τσιμεντοποιούνται οι ελεύθεροι χώροι.
Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι η Αθήνα είναι η πόλη που ίσως παρουσιάζει τα τελευταία 15 χρόνια τη μεγαλύτερη θερμοκρασιακή μεταβολή σε όλη την Ευρώπη και εκτίμησε ότι τα οικοδομήσιμα τετραγωνικά μέτρα θα βρίσκονται περιμετρικά του πάρκου, βάσει της πρότασης του ΥΠΕΧΒΔΕ στην ουσία θα παγιδεύουν στο εσωτερικό τους τα στρέμματα του πρασίνου και οι μόνοι που θα επωφελούνται θα είναι οι κάτοικοι αυτών των κτιρίων.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και τόνισε, ότι σύμφωνα με την αρμόδια επίτρο κα Χούμπνερ το έργο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από το Κοινοτικό Ταμείο Στήριξης.
Την επιβεβαίωση αυτή της κ. Χούμπνερ για χρηματοδότηση του έργου από το Γ' ΚΠΣ αρκεί να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Από την πλευρά του, ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς, σημείωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και προσβλέπουμε στα συμπεράσματα της τριημερίδας», ενώ σε ό,τι αφορά την κοινοτική χρηματοδότηση τόνισε ότι θα απορροφηθεί από άλλα έργα, όπως οι χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και έργα για την πρόληψη φαινομένων λειψυδρίας.
Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος τόνισε ότι ο τερματισμός κάθε περαιτέρω κατάτμησης αδόμητων εκτάσεων είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης της ατμόσφαιρας στην Αττική. Επίσης σημείωσε ότι η εκμετάλλευση των 40-45 κτιρίων που ήδη υπάρχουν στο χώρο μπορεί να καλύψει το κόστος συντήρησης του Πάρκου.
Η καθηγήτρια της σχολής Αρχιτεκτόνων Μαρία Μαντουβάλου, που εργάσθηκε για τον ρυθμιστικό σχεδιασμό της Αθήνας τις δεκαετίες 1980 και 1990, αναφέρθηκε στο «δραματικά έντονο περιβαλλοντικό ζήτημα» του Λεκανοπεδίου και επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχει ο συγκεκριμένο χώρος καθώς είναι ιδιαιτέρως ελκυστικός για δραστηριότητες πολύ υψηλών εισοδημάτων.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνθος Σανταμούρης παρουσίασε μία σημαντική μελέτη μελέτη για τις θερμικές εκπομπές στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με την οποία τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά στην Αττική η μέση μέγιστη και η μέση θερμοκρασία. Μάλιστα ο αριθμός των ωρών κατά τις οποίες η θερμοκρασία είναι άνω των 30 βαθμών Κελσίου έχει αυξηθεί κατά 40%.
Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας έχει δημιουργηθεί μια «θερμική νησίδα», η οποία παρουσιάζει διαφορά θερμοκρασίας που φθάνει τους δέκα βαθμούς συγκριτικά με κάποιες περιοχές των βορείων ή και των νοτίων προαστίων. Αυτό έχει ως συνέπεια το διπλασιασμό των αναγκών για κλιματισμό των κτιρίων στο κέντρο της πόλης και τον τριπλασιασμό της απαιτούμενης ισχύος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: