Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

21/1/08: «Συγκρούομαι με ό,τι θίγει Δημοκρατία και πολιτικό σύστημα» λέει ο πρωθυπουργός

Τη διαβεβαίωση ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να συγκρούεται με ό,τι απειλεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, τη Δημοκρατία και το πολιτικό μας σύστημα παρείχε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αφορμή ομιλία του σε εκδήλωση της γραμματείας γυναικείων θεμάτων, τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι εφόσον αυτό συμβεί, θα μπορούσε να συζητηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στο τελευταίο διάστημα, αναπτύχθηκε στον τόπο μας ένα νοσηρό κλίμα. Πραγματικά γεγονότα συμπλέχθηκαν με φημολογίες, διαδόσεις, υπερβολές, γενικεύσεις, αφορισμούς. Παραμερίστηκαν από το δημόσιο διάλογο τα μείζονα ζητήματα για την πορεία του Τόπου. Καταβλήθηκε προσπάθεια υποκατάστασης της πραγματικής πολιτικής ατζέντας. Εκτοξεύθηκαν βάναυσες επιθέσεις εναντίον θεσμών και ιδίως σε βάρος της Δικαιοσύνης. Είναι προφανές ότι κάποιοι κάνουν λάθος. Τεράστιο λάθος. Επικίνδυνο λάθος».
Ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται.
«Ο αγώνας εντείνεται σε όλα τα μέτωπα. Μπήκε τέλος στη συγκάλυψη και την ανοχή, που χαρακτήριζαν το παρελθόν. Εφαρμόζονται, ήδη, τολμηρές αλλαγές και νέα μέτρα, για την εμπέδωση της διαφάνειας. Εντείνονται οι έλεγχοι παντού. Αποκαλύπτεται και παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη κάθε παράνομη συμπεριφορά, που πλήττει το δημόσιο συμφέρον. Δεν ανεχόμαστε πρακτικές του χτες. Δεν χαριζόμαστε σε κανένα. Δεν σταματούμε τις αλλαγές. Συνεχίζουμε με ένταση τον αγώνα που ξεκινήσαμε.
»Συνεχίζουμε με νέα θεσμικά βήματα: - Με την άμεση εφαρμογή αξιόπιστου συστήματος προμηθειών στο χώρο της Υγείας.- Με την εφαρμογή νέου Κανονισμού στις Προμήθειες του Δημοσίου.- Με την ενσωμάτωση όλων των Ειδικών Λογαριασμών στο Γενικό Προϋπολογισμό.- Με τη θέσπιση απαρέγκλιτης υποχρέωσης των Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Ταμείων να καταρτίζουν και να υποβάλλουν προς έλεγχο Προϋπολογισμούς και Απολογισμούς. - Με την υποχρέωση όλων των υπουργείων να δημοσιοποιούν, άμεσα, τις επιχορηγήσεις που εγκρίνουν, ώστε τα πάντα να είναι στο φως».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Συμμαχούμε με τους πολίτες σε μια διαρκή μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα διαφθοράς. Συμμαχούμε με τους πολίτες σε μια ανυποχώρητη σύγκρουση με τα φαινόμενα ανομίας. Συμμαχούμε με τους πολίτες για να σηκώσουμε την Πατρίδα μας ακόμα πιο ψηλά.
»Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω απαρέγκλιτα στο δρόμο που συμφωνήσαμε με τους πολίτες. Είμαι αποφασισμένος να συγκρούομαι με οτιδήποτε απειλεί το δημόσιο, το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον, με οτιδήποτε μπορεί να θίγει τη Δημοκρατία και το πολιτικό μας σύστημα».
Κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ για συνταγματική αναθεώρηση
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας ότι εφόσον αυτό συμβεί, θα μπορούσε να συζητηθεί νέος εκλογικός νόμος μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος: Επιλογή μας είναι να ενδυναμώσουμε πιο πολύ τους θεσμούς που αφορούν την εμπέδωση της διαφάνειας σ' ολόκληρο το Δημόσιο Τομέα και το δημόσιο βίο. Επιλογή μας είναι να καταστήσουμε ουσιαστικότερο και αποτελεσματικότερο τον έλεγχο του λεγόμενου 'πολιτικού χρήματος'. Αυτό είναι το μεγάλο επόμενο βήμα. Και η πρόκληση είναι για όλους. Για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
»Ανταποκρινόμαστε, παράλληλα, στην πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επαναφέρει μια παραλλαγή παλαιότερης τοποθέτησής μας για το εκλογικό σύστημα. Εάν πιστεύει σε ό,τι λέει, οφείλει να συμπράξει στις αναγκαίες συνταγματικές ρυθμίσεις. Οφείλει να λάβει μέρος στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, ώστε, όλοι, μαζί να ενισχύσουμε τους θεσμούς διαφάνειας και να θεσπίσουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ένα νέο μοντέλο διεξαγωγής των εκλογών.
»Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι (αμέσως μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατοχύρωση των αναγκαίων συνταγματικών προϋποθέσεων) να ξεκινήσουμε ουσιαστικό διάλογο για το περιεχόμενο ενός νέου νόμου».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: