Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

21/1/08: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ στην Οχρίδα

Στις 11 το πρωί της Δευτέρας αρχίζει στην πόλη Οχρίδα η συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Μίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.Τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σε κυβερνητική έπαυλη στην Οχρίδα, θα «ανοίξει» ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και η ομιλία του αναμένεται με ενδιαφέρον.
Ο κ. Νίμιτς θα έχει αντίστοιχη συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών σε έναν περίπου μήνα στην Ελλάδα, την οποία θα φιλοξενήσει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Η συνάντηση της Δευτέρας είναι η πρώτη μιας σειράς συναντήσεων εκτός της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, την οποία είχε ανακοινώσει ο κ. Νίμιτς κατά την τελευταία του επίσκεψη σε Σκόπια και Αθήνα, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ίλιτσα Πότσεφτσκι, ανέφερε το Σάββατο ότι η αντιπροσωπεία της χώρας θα επαναδιατυπώσει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τη γνωστή και πάγια θέση της για το ζήτημα της ονομασίας.Μετά το πέρας της συνάντησης στην Οχρίδα, ο κ. Νίμιτς αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια, όπου το βράδυ της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.
* Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντνέβνικ», διατύπωσε τη θέση ότι το βασικό χαρακτηριστικό του ζητήματος της ονομασίας «είναι η ασυμμετρία του».
«Η Ελλάδα ασκεί πιέσεις ώστε να παραιτηθούμε του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε τη συνταγματική μας ονομασία, ενώ η Μακεδονία δεν απαιτεί κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Αντίθετα, εμείς σεβόμεθα το συνταγματικό όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας και δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό» είπε ο κ. Μιλόσοσκι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: