Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

28/1/08: Προπηλακισμό καταγγέλλουν δικηγόροι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των προσφύγων

Προπηλακισμό τους από αστυνομικούς καταγγέλλει ομάδα δικηγόρων που επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αλλοδαπών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν βάση οι καταγγελίες από αλλοδαπούς ότι κατά παράβαση του νόμου εμποδίζεται η πρόσβασή τους στην εν λόγω υπηρεσία προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Στις 27 Ιανουαρίου μέλη της Ομάδας Δικηγόρων για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής που εδρεύει στην οδό Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα.
Εκεί όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους είδαν: «Περί τους χίλιους διακόσιους (1200) αλλοδαπούς είχαν σχηματίσει ουρά πεντακοσίων μέτρων επί της οδού Σαλαμινίας, έξω από την πύλη της υπηρεσίας. Οι περισσότεροι από αυτούς προσέρχονταν για δεύτερη και πλέον φορά, καθόσον δεν είχαν κατορθώσει τις προηγούμενες να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Οι αλλοδαποί προσέρχονται στην υπηρεσία κάθε Κυριακή προκειμένου να τους δοθεί ‘ραντεβού’ για την υποβολή αιτήματος ασύλου. Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε, οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους πρόσφυγες – που είχαν προσέλθει από τα ξημερώματα της Κυριακής - έφυγαν το μεσημέρι άπραγοι, χωρίς δηλαδή αυτό το πολυπόθητο ραντεβού. Η επιλογή δε των περίπου 300 προσφύγων που τελικά έγιναν δεκτοί έγινε με αυθαίρετα και εν πολλοίς τυχαία κριτήρια».
Η φρουροί της πύλης ζήτησαν, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι που βρέθηκαν εκεί, τις δικηγορικές και αστυνομικές τους ταυτότητες, καθώς και να τους παραδώσουν τη φωτογραφική τους μηχανή με την οποία επιχείρησαν να απαθανατίσουν την κατάσταση που κυριαρχούσε στο χώρο.
Οι δικηγόροι αναφέρουν ότι «αποκορύφωμα της προκλητικής επίθεσης που δεχθήκαμε ήταν ο προπηλακισμός μας και ιδιαίτερα η επίθεση με χρήση έντονης σωματικής βίας στη συνάδελφο που είχε τραβήξει τις φωτογραφίες».
Καταγγέλλουν τέλος «τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων στη χώρα μας» και τη «βάρβαρη», όπως τη χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: