Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

21/1/08: Ανησυχία Αλμούνια για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, συνιστά μικρές αυξήσεις μισθών

Την ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα εξέφρασε στον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη, την περασμένη Παρασκευή.
«Προβληματίζομαι έντονα για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα και συμφωνούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε δευτερογενείς επιπτώσεις» δήλωσε ο κ. Αλμούνια μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλογοσκούφη.
«Πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα προκαλέσουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, η οποία πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της για να πολεμήσει τον πληθωρισμό» προσέθεσε με νόημα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 3,9% τον Δεκέμβριο.
Μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της αύξησης της φορολογίας που ισχύει από 1/1/2008.Στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 20% στα ζυμαρικά, το 16% στο αλεύρι και το 15% στο ψωμί.
Σε ό,τι αφορά τη σύσταση Αλμούνια «να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα προκαλέσουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού», αφορά στην εισοδηματική πολιτική του 2008, η οποία ούτως ή άλλως θα είναι περιοριστική.
Με τον μέσο πληθωρισμό του 2007 στο 2,9%, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εγκρίνει αυξήσεις έως 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και 3,5% στις συντάξεις, ενώ τα συνδικάτα διεκδικούν υπερδιπλάσιες αυξήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: