Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

16/1/08: Θύελλα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για την κλήτευση του πρωθυπουργού

Ένταση προκλήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση -που έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή- ζήτησε ψηφοφορία για την κλήτευση του πρωθυπουργού, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Εξαιτίας της ταραχής, ο υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης δεν προχώρησε στην ενημέρωση της Επιτροπής.
Η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση της Επιτροπής ηλεκτρίστηκε όταν, παρόντος του υπουργού Πολιτισμού, η προεδρεύουσα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ζήτησε να υπάρξει περιορισμένος αριθμός ερωτούντων και υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε κατόπιν αιτήματος των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν την εξέταση της λειτουργίας του υπουργείου Πολιτισμού από το 1996 και εντεύθεν.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στον περιορισμό των τοποθετήσεων, όπως επίσης και στην έναρξη κύκλου συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής Επιτροπής σχετικά με τα πεπραγμένα των υπουργών του ΠΑΣΟΚ.
«Εμείς ζητάμε συζήτηση επί συγκεκριμένου θέματος για το βίο και τα έργα Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού. Εσείς θέλετε να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο, πλην της υπόθεσης Ζαχόπουλου» είπε στην προεδρεύουσα η Αννα Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Πρέπει να έρθουν όλοι όσοι ήσαν προϊστάμενοι του Ζαχόπουλου, και βεβαίως ο πρωθυπουργός. Παραλαμβάνοντας το υπουργείο, είπε ότι το είχε αναλάβει, έχοντας ως μέλημα τον πολιτισμό και την παιδεία. Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ότι δεν είχε ευθύνη του υπουργείου του;»«Στο αρμόδιο ΦΕΚ, αναφέρεται ότι η άσκηση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου επαφίεται στην αναπληρωτή υπουργό και τους υφυπουργούς. Είναι σαφές ότι ο Κώστας Καραμανλής, ουδέποτε είχε ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού» απάντησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.«Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συζητηθούν όλα. Δεν φοβάται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός» συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και σημείωσε: «Για να λάμψει όμως η αλήθεια δεν μπορεί να είναι μονομερής η διαδικασία. Όσοι θέλουν να εστιάσουν την προσοχή τους στην υπόθεση Ζαχόπουλου, να το πράξουν. Είναι σαφές ότι θέλουν να θίξουν και να προσβάλλουν τον κ. Καραμανλή, να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να επιχειρήσουν να βλάψουν πολιτικά τον πρωθυπουργό της χώρας». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσανδράκης, συμφώνησε με τη ΝΔ να κληθούν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Πολιτισμού, καθώς «σκάνδαλο είναι το θεσμικό πλαίσιο», ωστόσο συμφώνησε και με το ΠΑΣΟΚ, ότι θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα το τρέχον πρόβλημα και οι υπουργοί της ΝΔ.
«Προφανώς και έχει ευθύνες ο κ. Καραμανλής. Αυτός δεν ανέθεσε υπερεξουσίες στον κ. Ζαχόπουλο; Δεν λέμε πως είναι συμμέτοχος, αλλά έχει επιδείξει ανικανότητα ελέγχου» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.«Πράγματι υπάρχει κόπρος του Αυγείου, αλλά δεν συσσωρεύτηκε τα τρισήμισυ τελευταία χρόνια» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Η κλήτευση του κ. Καραμανλή δεν θα βοηθούσε τις ανάγκες της Επιτροπής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε πως οι πρωθυπουργοί κρίνονται από το λαό και διαπιστώνω ότι και ο νυν πρωθυπουργός δεν θα μπει στη βάσανο των ερωτήσεων».Μετά τις τοποθετήσεις αυτές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχοντας την πλειοψηφία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία σχετικά με την κλήτευση ή μη του Κώστα Καραμανλή, με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ, που δήλωσε πως θα τοποθετηθεί πριν από την ψηφοφορία.
Στο σημείο εκείνο, η κ. Τσαρουχά ανακοίνωσε την έναρξη της ακρόασης του Μιχάλη Λιάπη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η προεδρεύουσα αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να παύσουν οι διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.
Αργότερα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης συνέταξαν και απέστειλαν προς την προεδρεύουσα της Επιτροπής επιστολή, με την οποία ζητείται η κλήτευση του Κ.Καραμανλή, προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη λειτουργία του υπουργείου Πολιτισμού επί των ημερών του.
Στην επιστολή επισημαίνεται: «Τα τέσσερα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ, με σαφήνεια τοποθετήθηκαν για την υποχρέωση διεξαγωγής ψηφοφοριών, με σκοπό τον καθορισμό της διαδικασίας.
»Συγκεκριμένα: α) Για τη σειρά κλήτευσης των διατελεσάντων υπουργών Πολιτισμού, καθώς και β) για την παρουσία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στην Επιτροπή.
»Οι αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, επιβάλουν -και εμείς ζητάμε- την άμεση διεξαγωγή ψηφοφορίας για τα ως άνω κρίσιμα διαδικαστικά θέματα. Η τυχόν άρνησή σας να θέσετε σε ψηφοφορία τα ως άνω θέματα, παραβιάζει ευθέως τον κανονισμό της Βουλής και οδηγεί σε διεξαγωγή της διαδικασίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Αντιπολίτευση, με δική σας ευθύνη».
Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής και διά του εκπροσώπου Τύπου Γ.Ραγκούση, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η κυβέρνηση φοβάται. Κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην έρθει η αλήθεια στο φως, για να μην μάθει ο ελληνικός λαός, τι πραγματικά έχει συμβεί σε αυτό το πολύ μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο Ζαχόπουλου που συγκλονίζει τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.
»Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, δυστυχώς, ζήσαμε μια απίστευτη κυβερνητική μεθόδευση συγκάλυψης και κουκουλώματος. Προσπαθούν, ενώ είναι μειοψηφία στην Επιτροπή να επιβάλλουν τη γνώμη τους και δεν αφήνουν να αποφασίσει η πλειοψηφία της Επιτροπής».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: