Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

23/1/08: Εν μέσω διαξιφισμών υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ!

Υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη. Υπέρ τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κόντρα μεταξύ Παυλόπουλου-Αλαβάνου και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας απαντώντας στις δηλώσεις Τατούλη ο οποίος ψήφισε μεν υπέρ του νέου εκλογικού νόμου εξέφρασε ωστόσο αντιρρήσεις.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στην παρέμβαση του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την «δέσμια, υπάκουη και φερέφωνο των μεγάλων ξένων και ντόπιων συμφερόντων», επαναλαμβάνοντας ότι «ζούμε το τέλος εποχής του δικομματισμού.»
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, υπάρχει σύμπλευση και ταύτιση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα «για να κρατηθεί το σύστημα αυτό, και στη βάση αυτή, είναι και οι εκλογικοί νόμοι τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ».
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη νοθεία της ΝΔ αλλά ούτε και του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε στην άλλη όχθη»,σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, ενώ επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στην αναθεωρητική διαδικασία.
Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Δεν είναι ο εκλογικός νόμος που βοηθά ένα κόμμα, αλλά η ίδια η ζωή κ. Αλαβάνε. Αν είχαμε απλή αναλογική όλα τα προηγούμενα χρόνια, μην είστε βέβαιος ότι η μετεξέλιξη και των κομμάτων θα ήταν εφικτή. Αλλωστε ποτέ δεν υπήρξε εκλογικό σύστημα που εμπόδισε την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος. Αντίθετα το βοήθησε.»
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι «απέδρασε από την αναθεωρητική διαδικασία, επικαλούμενο πραξικοπηματική ψηφοφορία, γιατί εκείνες τις μέρες το ΠΑΣΟΚ σπαρασσόταν εσωτερικά για το άρθρο 16.»
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, απαντώντας στον Αλ.Αλαβάνο ανέφερε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία προϋπόθεση και εξηγώντας ότι βρισκόμαστε στα όρια μιας κρίσης πολιτικής και μιας μεγάλης αμφισβήτησης δημοκρατικών θεσμών, είπε με καθαρή φωνή την πρόταση του για την αναθεώρηση.»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. επεσήμανε ότι στον νέο εκλογικό νόμο, σταθμίζονται δύο συνταγματικές προτεραιότητες. Από τη μια η καθολικότητα της ψήφου και η ίση μεταχείριση των κομμάτων, και από την άλλη η κυβερνητική σταθερότητα.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μίλησε για πολιτική κρίση που έφθασε σε δυσδιάκριτα ύψη, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι στόχος της, είναι να χρησιμοποιήσει ως όχημα τον εκλογικό νόμο, για να διαμελίσει το ΠΑΣΟΚ.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, επεσήμανε ότι το κόμμα του, απορρίπτει κατηγορηματικά τις θεωρίες περί σταθερών κυβερνήσεων γιατί τελικός τους στόχος, είναι να συνεχίζεται στο διηνεκές η πολιτική της ΕΕ υπέρ των μεγάλων συμφερόντων». Ακόμα, έκανε λόγο για εκλογικούς νόμους που λεηλατούν συνειδήσεις και ψήφους για να συνεχίζεται η πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων.«Πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής», υπογράμμισε ο εισηγητής του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, υποστήριξε ότι, «ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί να βρίσκεται στην αγκύλωση των δύο μεγάλων, γερασμένων κομμάτων, που έχουν βλάψει αρκετά το τόπο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: