Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008

27/1/08: Αυστηρή προειδοποίηση από τον Γ.Παπανδρέου προς την πλευρά Βενιζέλου

Σαφέστατο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του, ότι δεν αποδέχεται ένα ΠΑΣΟΚ «με φράξιες, με κόμματα μέσα στο κόμμα και παρασυναγωγές στο όνομα του διαλόγου», απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου.
Μιλώντας στο Ίλιον, στη συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει «να τελειώνει η ομφαλοσκόπηση στο Κίνημα και να προχωρήσουμε μπροστά με τον ελληνικό λαό». Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, χώρος και περιθώριο να αναβιώσουμε τις συγκρούσεις της 11ης Νοεμβρίου.
Το ζήτημα της ηγεσίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λύθηκε στις 11 Νοεμβρίου με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, με τρόπο που κανένα άλλο κόμμα, ούτε τα λεγόμενα κόμματα της Αριστεράς, διανοήθηκαν ποτέ και μένουν στα κλειστά και ελεγχόμενα συστήματα φοβούμενα να απευθυνθούν στην ευρύτερη κοινωνία.
Η διαδικασία για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τέλειωσε δημοκρατικά μέσα από μια νέα ενότητα πάνω σε αρχές. Η νέα πορεία μας -είπε- δεν δίνει περιθώρια για ανάπτυξη προσωπικών στρατηγικών, δεν δέχεται εσωτερικές αντιπολιτεύσεις ούτε «λευκές απεργίες» βασικών στελεχών απέναντι στη ΝΔ, δεν αποδεχόμαστε στρατηγικές ήττας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι ο προοδευτικός Έλληνας δεν δέχεται σήμερα να βλέπει ένα ΠΑΣΟΚ με φράξιες, με κόμματα μέσα στο κόμμα και παρασυναγωγές στο όνομα του διαλόγου. Δεν αποδέχεται επίσης να υποβαθμίζεται σκόπιμα η αντιπολιτευτική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ, ο λόγος του, η πολιτική του παρουσία και η πολιτική του αξιοπρέπεια. Ο κ. Παπανδρέου υπαινίχθη ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιζητούν τη ρεβάνς για την 11η Νοεμβρίου. Όλοι αυτοί τόνισε, είναι γελασμένοι. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε απαιτεί ενότητα και συντεταγμένη πορεία, ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ζητά και αφοσίωση στον κοινό σκοπό και όχι ένα σκορποχώρι από όπου μπορεί ο καθένας να κόβει κομμάτια για τον εαυτό του. Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ανήκει στο λαό και μόνο και καμία παρέκκλιση από το δρόμο αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την αξιοπρέπεια της παράταξης και των στελεχών της στο όνομα μιας ενότητας, που θα υπονομεύεται καθημερινά από παραοργανώσεις και θα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της παράταξης και θα την καθιστά έρμαιο των επιδιώξεων διάφορων «καλοθελητών».
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταλήξει σε σύνθεση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Κοινωνική Αριστερά», η οποία παρεμβαίνει στα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι, όπως αναφέρει, «'oσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας και του λαού δεν αφήνουν περιθώρια σιωπής».
Αναφέρει επίσης ότι «σε αυτές τις συνθήκες κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζεται από την προσωπική του στρατηγική. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβάλλει εξελίξεις στο όνομα των προσωπικών του επιδιώξεων ή των προσωπικών του ανασφαλειών».
Επίθεση στην κυβέρνηση
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός θέλει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό, αυτοδύναμο και αυτόνομο πολιτικά την ώρα που η χώρα διολισθαίνει και ο πολίτης αισθάνεται απογοητευμένος και αηδιασμένος από το λογική ότι η εξουσία είναι αυτοσκοπός και ότι τα πάντα μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν.Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κυβερνηθεί δημοκρατικά και όχι από έναν θεσμό κομματικών παραγόντων μπλεγμένων στη διαφθορά.Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε και πάλι ότι «προσπαθεί με μια χούφτα δικαστές να ελέγξει τη Δικαιοσύνη» και απηύθυνε «νέα πρόσκληση προς την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών να αγωνιστούν από κοινού για την ανεξαρτησία της». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να εξαγοράζει τα μέσα ενημέρωσης για να επηρεάζει τον ελληνικό λαό». Η ΝΔ, ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, αποδείχθηκε μέρος της σημερινής κρίσης και απέδειξε πως ούτε μπορεί ούτε θέλει να αλλάξει τα πράγματα. «Υπηρετεί τους δικούς της και τα κυκλώματα που δημιούργησε και των οποίων είναι όμηρος». Αναφερόμενος στην υπόθεση Κουκοδήμου έθεσε το ερώτημα «τι κρύβει, ποιον κρύβει και ποιον κρατάει ο βουλευτής της ΝΔ». Ενώ σε γενικότερη αναφορά του στην υπόθεση Ζαχόπουλου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρει η ροζ πλευρά της υπόθεσης, το ενδιαφέρει όμως η λειτουργία μιας σπείρας και ενός κυκλώματος διαφθοράς. Και έθεσε ένα ακόμη ερώτημα για το ποιος κρατά τη ΝΔ, τους φίλους και συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.Τόνισε επίσης ότι η μάχη που δίνεται σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική ή κοινωνική, αλλά είναι μια βαθιά δημοκρατική μάχη και επανέφερε τις προτάσεις του για το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς και την εγκατάλειψη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ΝΔ καταρρέει και οι υποστηρικτές της αναρωτιούνται τι γίνεται τώρα. Τα συμφέροντα που είναι δεμένα με τη ΝΔ φοβούνται ανέφερε, και πρόσθεσε ότι, γι' αυτό έχουν βαλθεί να παρουσιάσουν το ΠΑΣΟΚ όχι ως μέρος της λύσης του προβλήματος αλλά ως μέρος της κρίσης. Είναι αυτοί, τόνισε, που δεν θέλουν ισχυρή και καθαρή πρόταση και φοβούνται το ισχυρό, αυτοδύναμο και αυτόνομο ΠΑΣΟΚ που δεν σκύβει το κεφάλι σε κανένα συμφέρον. Φοβούνται το ΠΑΣΟΚ με τη νέα ενότητα και όχι ένα άθροισμα μαγαζιών. Είναι αυτοί τόνισε, που μας παρουσιάζουν ως τον αδύναμο κρίκο του δικομματισμού και επιχειρούν να αποδυναμώσουν όποιον δεν ελέγχουν.
Ρουσόπουλος: «Επίθεση στη Δικαιοσύνη»«Για μια ακόμη φορά με τη σημερινή του ομιλία, ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να επιτεθεί στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Οι εσωκομματικές ανάγκες που τον εγκλωβίζουν σ' αυτή την στρατηγική είναι βεβαίως προφανείς σε όλους τους Έλληνες» δήλωσε ως απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.
»Το μόνο που καταφέρνει ασεβώντας συστηματικά στους θεσμούς, είναι να καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που χωρίζει αυτή την κυβέρνηση από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ».
Ανταπάντηση Ραγκούση
Απαντώντας στον Θόδωρο Ρουσόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε:
«Πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερθεί ξανά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καλό θα είναι να έχει πρώτα κοιτάξει την εικόνα της κυβέρνησης που εκπροσωπεί και τα 'κατορθώματά' της, τα οποία ευτελίζουν τον δημόσιο βίο κατά πρωτοφανή τρόπο».
«Όσον αφορά την Δικαιοσύνη, στην οποία αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, του θυμίζουμε ότι, δεν ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο πρόεδρός του Κώστας Καραμανλής, ο οποίος λίγο μετά από τις εκλογές του 2004, χαρακτήριζε συλλήβδην την Δικαιοσύνη ως διεφθαρμένη».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: