Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

14/1/08: Ένταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταξύ κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνων ασφάλειας

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, στο χώρο του λιμανιού της πόλης τη Δευτέρα, για να συζητήσει με εργαζομένους και τη διοίκηση του ΟΛΘ, την προωθούμενη παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) σε ιδιώτες.
Το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε αρχικά με εκπροσώπους των εργαζομένων στο λιμάνι, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει κεντρική παρέμβαση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το θέμα.
Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς την είσοδο των γραφείων διοίκησης του ΟΛΘ, όπου οι υπεύθυνοι της ασφάλειας του λιμανιού ενημέρωσαν πως θα επιτραπεί η είσοδος μονάχα στους βουλευτές για τη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Γ.Τσάρα.
Προς στιγμή δημιουργήθηκε ένταση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν εάν δεν επιτραπεί η είσοδος και στους εκπροσώπους των σωματείων. Τη στιγμή εκείνη παρενέβη ο κ. Τσάρας, δηλώνοντας ότι πρόκειται για παρεξήγηση και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν. Ακολούθησε συνάντηση των δύο πλευρών.
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ κάλεσε τους εργαζομένους να συμμετάσχουν αύριο, Τρίτη, το πρωί στη συγκέντρωση, που θα γίνει στον πρώτο προβλήτα, με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΘ, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 το πρωί. Επιπρόσθετα, η συγκέντρωση θα γίνει παρουσία εισαγγελέα όπως ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Φλωρίδης.
Παράλληλα, και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ)-Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η ΕΔΟΘ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, αλλά και να διασφαλίσει ότι «δεν θα υπάρχουν εκδηλώσεις αυταρχισμού και βίας απέναντι στους εργαζομένους».
Σε δηλώσεις του ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης διαφωνεί με τους προωθούμενους σχεδιασμούς για το λιμάνι, αναφέροντας ως κυριότερους λόγους το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ρόλο του στην περιοχή, τον επαπειλούμενο παραμερισμό της εξωστρέφειας της οικονομίας της Β.Ελλάδας και τη δημιουργία στο λιμάνι μίας «απόλυτης μονοπωλιακής πραγματικότητας». «Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχαν να μας δώσουν ούτε μία μελέτη. Το ξεπούλημα του λιμανιού γίνεται πραγματικά στα τυφλά», δήλωσε η κυρία Αράπογλου, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της που «ενώ ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν εδώ και καιρό για το ζήτημα και έχουν ήδη συμφωνήσει, ωστόσο δεν συγκάλεσαν συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα».Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης οδηγείται σε μία προοπτική αμφίβολη, αδιέξοδη, η οποία θα διακυβεύσει το μέλλον της πόλης μας, δήλωσε η κυρία Βογιατζοπούλου.
Με τα Σωματεία εργαζομένων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν τη Δευτέρα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν.Λαφαζάνης και Λίτσα Αμμανατίδου μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και περιόδευσαν στους εργασιακούς χώρους στο λιμάνι, όπου μίλησαν με εργαζόμενους.
Μετά τις συναντήσεις αυτές ο Παν.Λαφαζάνης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζικά και αποφασιστικά αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Για την Ελλάδα, οι δύο ιστορικές θαλάσσιες πύλες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποτελούν τους δύο πνεύμονες με τους οποίους ανασαίνει. Αν τους παραδώσει στα πολυεθνικά συμφέροντα, τότε αυτή η χώρα θα πάθει από ασφυξία». «Αν ένα μεγάλο σκάνδαλο οδήγησε τον Ζαχόπουλο σε απόπειρα αυτοκτονίας, η πώληση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης ισοδυναμεί με αυτοχειριασμό της χώρας μας. Η πώληση των λιμανιών αυτή καθεαυτή, απαράδεκτη και εγκληματική, ισοδυναμεί στην πράξη και με ένα μεγάλο ξεπούλημα, αφού, όπως προκύπτει και από τις σχετικές προκηρύξεις, το Δημόσιο όχι μόνο θα χαρίσει στην ουσία τα λιμάνια στα πολυεθνικά συμφέροντα, αλλά και θα κληθεί να καταβάλει και τίμημα για αυτό το χάρισμα» προσέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε η τρομοκρατία, ούτε τα ΜΑΤ της Αστυνομίας και του Λιμενικού, όπως έγινε στον Πειραιά, δεν θα κάμψουν την αντίσταση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης. Πικετοφορίες-συγκεντρώσεις σε δήμους και συνοικίες της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την Τρίτη το ΚΚΕ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, αύριο στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν πικετοφορίες-συγκεντρώσεις στις περιοχές: Άγαλμα Βενιζέλου, Καλαμαριά, Νεάπολη, Εύοσμος και 4ο-5ο Διαμέρισμα Δήμου Θεσσαλονίκης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: