Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

30/1/08: Η Κομισιόν ενέκρινε τη χρηματοδότηση τριών οδικών έργων ύψους 1,078 δισ. ευρώ

Τη χρηματοδότηση τριών έργων οδικών υποδομών από το ελληνικό Δημόσιο, που θα υλοποιηθούν μέσω συμβάσεων παραχώρησης, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν αποφάσισε να μη διατυπώσει αντιρρήσεις σχετικά με ορισμένα μέτρα τα οποία έλαβαν οι ελληνικές αρχές για τη στήριξη έργων οδικών υποδομών.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι επιδοτήσεις για την κατασκευή και αναβάθμιση τέτοιου είδους οδικών υποδομών στην Ελλάδα δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση.Στο πλαίσιο τριών συμβάσεων παραχώρησης, οι ελληνικές αρχές θα χορηγήσουν:- 500 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Οδός Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί, που εντάσσεται στο έργο του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι (ΠΑΘΕ).- 300 εκατ. ευρώ στον όμιλο Μωρέας για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των έργων του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο-Σπάρτη.- 278 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. για την κατασκευή των τμημάτων αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός-Κλειδί (μέρος του προγράμματος ΠΑΘΕ), Τέμπη-Σκοτίνα και Ευαγγελισμός-Λεπτοκαρυά.Η Επιτροπή έλαβε υπόψη το γεγονός ότι όλα τα έργα ανατέθηκαν με διαγωνισμό και ότι δεν πρόκειται να χορηγηθούν υπερβολικές αντισταθμίσεις προς τους παραχωρησιούχους των έργων υποδομής.
Κατά συνέπεια, το μέτρο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 87 παράγραφος 1 της συνθήκης ΕΚ, εφόσον δεν παρέχεται πλεονέκτημα προς τους επιλεγέντες παραχωρησιούχους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: