Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Ασωπός - μετρήσεις χρωμίου

Διαφορές στις μετρήσεις
Αβεβαιότητα με τη μόλυνση των νερών του Ασωπού

Σημαντικές είναι οι αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των αναλύσεων του εξασθενούς χρωμίου στην λεκάνη του Ασωπού. Αλλες τιμές βρίσκει το Χημείο του Κράτους, άλλες το Πανεπιστήμιο. Με βάσει τις μετρήσεις του Χημείου του Κράτους η γεώτρηση Σαραντάρη δεν σφραγίζεται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η ανάλυση των δειγμάτων που έλαβε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Οικονόμου στις 10 Σεπτεμβρίου στη γεώτρηση του Σαραντάρη στην περιοχή του Δήμου Ωρωπίων, δείχνει ότι οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ανέρχονται στα 44 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού, ενώ του ολικού χρωμίου στα 51 μgr/lt.
Αντίθετα, στις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους που έγιναν μία βδομάδα νωρίτερα, οι συγκεντρώσεις της καρκινογόνου ουσίας ανέρχονταν στα 36 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού, ενώ του ολικού χρωμίου στα 39 μgr/lt.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2600/2001 η συγκεκριμένη γεώτρηση με τιμές άνω των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερού θα έπρεπε να σφραγιστεί. Ωστόσο, εξαιτίας των αποτελεσμάτων των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους, η γεώτρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, τελικά δεν σφραγίστηκε.
Οι αναλύσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών σε δείγμα από την Πλατεία Νέας Εκάλης, έδειξαν τιμές συγκέντρωσης χρωμίου της τάξης των 62 μgr/lt και ολικού χρωμίου 65 μgr/lt.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, μικρές ποσότητες χρωμίου (5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού) βρέθηκαν και σε δεξαμενή από τη γεώτρηση της Μαυροσουβάλας, η οποία μέχρι τώρα εθεωρείτο καθαρή.
Οι δειγματοληψίες που αφορούν την ποιότητα του πόσιμου νερού αναμένεται να συνεχιστούν, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Νερό με αρσενικό σε μονάδα στρατού
Οι βρύσες στρατιωτικής μονάδας στο Καρλόβασι Σάμου παρείχαν νερό με αρσενικό και μάλιστα σε επικίνδυνα ποσοστά, τρεις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Αν και η υδροδότηση του στρατοπέδου γίνεται εδώ και ενάμιση μήνα από παλιά γεώτρηση, η απαγόρευση της χρήσης του νερού διατάχθηκε, σύμφωνα με «Τα Νέα», μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Το ΓΕΣ υποστηρίζει ότι ο διοικητής είχε δώσει εντολή το νερό να χρησιμοποιείται μόνο για καθαριότητα, αφού στο παρελθόν η γεώτρηση είχε βρεθεί ότι είχε υψηλή συγκέντρωση σε κολοβακτηρίδια.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Και διεθνείς πιέσεις για να δοθεί λύση με το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό



«Πρέπει να πάρουμε θέση κατά του εξασθενούς χρωμίου. Έχω παλέψει την ίδια μολυσματική ουσία σε πολύ μικρότερες ποσότητες εδώ στην Αμερική, η περίπτωση όμως του Ασωπού είναι κάτι που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους Έλληνες είναι να γίνουμε μοχλός πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση».

Η γνωστή Αμερικανίδα δικηγόρος Έριν Μπρόκοβιτς, όπως είχε δεσμευθεί στην εφημερίδα Τα Νέα πριν από περίπου ένα μήνα, κινεί τις διαδικασίες ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του Ασωπού. Προσυπογράφει μάλιστα μαζί με τον παγκόσμιο περιβαλλοντικό οργανισμό «Φίλοι της Γης», μία ανακοίνωση η οποία κυκλοφόρησε την Τετάρτη στο Internet.

«Τοξική κρίση στην Ελλάδα. Απαιτείται διεθνής πίεση για τον Ασωπό. Aνθρωποι σε ένα σύγχρονο κράτος πεθαίνουν από μια κατάσταση που μπορεί να προβλεφθεί και να διορθωθεί», τονίζει ο παγκόσμιος περιβαλλοντικός οργανισμός «Φίλοι της Γης».

Μάλιστα, ύστερα από παραίνεση της γνωστής δικηγόρου, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους φωτογραφίες από τον... κόκκινο ποταμό αλλά και στοιχεία για τη μεγάλη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου που βρέθηκε στο νερό των Οινοφύτων.

Στο περιβαλλοντικό site γίνεται λόγος για εξωφρενική κατάσταση, στην οποία όμως δεν έχει δοθεί ακόμα λύση από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να πίνουν μολυσμένο νερό παρ΄ όλο που έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τη στιγμή που το θέμα έγινε γνωστό.

Η διάσημη δικηγόρος στο τέλος της ανακοίνωσης προτρέπει τους φίλους και υποστηρικτές του περιβαλλοντικού οργανισμού «Φίλοι της Γης» στην Αμερική να στηρίξουν τις προσπάθειες ώστε να δοθεί λύση στην υπόθεση του Ασωπού. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα υπάρχει ειδική φόρμα στην οποία οι διαδικτυακοί επισκέπτες καλούνται να στείλουν μήνυμα στον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα για να «πιέσει» την ελληνική κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ