Το Χάρτη Συχνοτήτων Τηλεόρασης για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή παρουσίασαν ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χρήστος Καψάλης.
Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως το Μάιο του 2006 στη Γενεύη η Ελλάδα κατοχύρωσε 25.000 συχνότητες, εκ των οποίων οι 357 είναι ψηφιακές. Μάλιστα σημείωσε πως από το 1961 έως το 2006 είχαν κατοχυρωθεί μόνο 137 συχνότητες αναλογικής εκπομπής.
Είπε ακόμη πως τα πλεονεκτήματα για τους τηλεθεατές είναι πολλά και σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ήχου και της εικόνας, αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών.
Διευκρίνισε ότι η αδειοδότηση είναι ξεχωριστή διαδικασία και πως μέσα στους επόμενους μήνες οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους και ψηφιακά στη μεταβατική περίοδο.
«Η ψηφιακή εποχή είναι και εδώ. Και στην Ελλάδα» τόνισε, αναφέροντας ότι το πρώτο βήμα έγινε από τη δημόσια τηλεόραση, το δεύτερο βήμα ήταν η δημόσια διαβούλευση για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, το τρίτο βήμα ήταν η ψήφιση του νόμου που λαμβάνει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και το τελευταίο βήμα είναι η έκδοση του χάρτη συχνοτήτων.
Μάλιστα είπε πως ο ολοκληρωμένος χάρτης συχνοτήτων ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι ο πιο βασικός κρίκος στη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μιχάλη Λιάπη για τη δουλειά που έχει γίνει, αλλά και το ΕΜΠ, προκειμένου η χώρα να περάσει, όπως είπε, στην καρδιά της Ευρώπης στον τομέα των επικοινωνιών.
Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως τα οφέλη είναι πολλαπλά και για τη χώρα και για τον πολίτη. Συγκεκριμένα είπε πως η χώρα εισέρχεται έγκαιρα στην ψηφιακή εποχή, πως λύνεται το πρόβλημα των παρεμβολών, πως αναβαθμίζονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πως ο πολίτης αποκτά πρόσβαση σε νέες καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες.
Σε ερώτηση για το πότε θα δοθούν άδειες σύμφωνα με το νόμο 3592/2007 και αν θα δοθούν άδειες και σε κομματικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο 902 ή ο σταθμός του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο αριθμός συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας είναι οκτώ και πως δεν αποφασίζει ο ίδιος για τις άδειες, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Σε ό,τι αφορά τα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ που έχει λήξει η θητεία τους, είπε πως θα οριστεί νέο ΔΣ μετά από διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και όχι της κυβέρνησης.
Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ακόμη πως κάποιες συχνότητες θα μείνουν ελεύθερες και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπηρεσίες τηλεϊατρικής ή τηλεμπορίου ή άλλες υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες.
Πρόσθεσε πως τα μεγάλα κανάλια έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις, για να μετατρέψουν τις κονσόλες τους σε ψηφιακές, διευκρίνισε πως η προσπάθεια που γίνεται είναι να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή με την λιγότερη δυνατή αναστάτωση των τηλεθεατών, πως το πρόγραμμα θα παρέχεται δωρεάν όπως και σήμερα και πως ο τηλεθεατής θα μπορεί να μετέχει στη λεγόμενη διαδραστική τηλεόραση.
Συμπλήρωσε πως θα υπάρχει δυνατότητα κάποιο ηλεκτρονικό μέσο να διατηρεί αποθήκη πληροφοριών ή ταινιών, στην οποία θα καταφεύγει ο τηλεθεατής, ενώ θα είναι δυνατή και λήψη ψηφιακού προγράμματος τηλεόρασης και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου