Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2007

17/9/07: «Πυρετός» στο ΠΑΣΟΚ

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συγκαλείται το Σαββατοκύριακο στο ...σπριντ προς την εκλογή αρχηγού πιθανώς στο διάστημα από 29 Σεπτέμβρη έως τις 7 Οκτωβρίου. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον Γ.Παπανδρέου, ο οποίος δέχεται εισηγήσεις να αποσυρθεί. Προβάδισμα Βενιζέλου στις δημοσκοπήσεις, ανοιχτή η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου.
Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τη βαριά εκλογική ήττα παίρνουν ραγδαίο ρυθμό και το παρασκήνιο είναι έντονο. Η ανακήρυξη των -έως τώρα- δύο υποψηφίων για την προεδρία θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα κληθούν να εκθέσουν τις απόψεις τους και να αναλύσουν την πρότασή τους για το Κίνημα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις από κορυφαία και μεσαία στελέχη του κόμματος να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας. Αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του αφού συνεκτιμήσει την κατάσταση, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με κορυφαία στελέχη.
Ο Ευ.Βενιζέλος -ο οποίος διατηρεί προβάδισμα για την προεδρία σε τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα- δήλωσε ότι ο Γ.Παπανδρέου «θα έχει πάντα διακεκριμένο και κορυφαίο ρόλο στο ΠΑΣΟΚ», δήλωση που ερμηνεύται ως πρόθεση να προτείνει στον κ. Παπανδρέου να δεχθεί τον τίτλο του επιτίμου προέδρου, αναφέρουν Τα Νέα και Το Βήμα της Τρίτης.
Ως προς τη στάση της Αννας Διαμαντοπούλου, το θέμα της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς της παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προσεχείς ημέρες έπειτα από επαφές και διαβουλεύσεις που θα έχει με συνεργάτες της. Ανεξάρτητες πηγές εκτιμούν πως εάν αποχωρήσει ο Γ.Παπανδρέου η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου ίσως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ο Ευ.Βενιζέλος είχε με αίτημα του ιδίου συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη, λέγοντας μετά το πέρας αυτής πως ο πρώην πρωθυπουργός αναλαμβάνει ρόλο εγγυητή της ενότητας και των δημοκρατικών διαδικασιών για την εκλογή του νέου αρχηγού. Ουδέτερη είναι η στάση που τηρεί ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Παπανδρέου.

Δηλώσεις στήριξης
Στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικρατεί «πυρετός» για την εκλογή νέου αρχηγού και ήδη έχουν τοποθετηθεί υπέρ του Ευ.Βενιζέλου οι Α.Λοβέρδος, Αλ.Παπαδόπουλος, Γ.Φλωρίδης, Χρ.Βερελής, Ν.Αλευράς. Γ.Λιάνης, Μ.Νεονάκης, Κ.Κουλούρης, Ν.Μπίστης κ.α. Παρέμβαση υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου έκαναν και επτά γνωστοί πανεπιστημιακοί (Γ.Γραμματικάκης, Ι.Κουκιάδης, Αδ.Πεπελάση. Μιχ.Σταθόπουλος. Δ.Τσάτσος, Κ.Τσουκαλά. Δ.Φατούρος).
Στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους οι Δ.Ρέππας, Στ.Τζουμάκας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φ.Πετσάλνικος και Νόρα Κατσέλη, ενώ γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε ο Χ.Καστανίδης. Μία σειρά στελεχών φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής μπροστά στις εξελίξεις και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Κ.Λαλιώτης, Θ.Πάγκαλος. Α.Τσοχατζόπουλος κ.α.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: