Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

28/9/07: «Μοντέλο ΙΚΑ» με σύνταξη στα 65 για όλους τους μισθωτούς

Συντάξεις ΙΚΑ στα 65 έτη για όλους τους μισθωτούς προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.
«Οι νέοι θα ασφαλίζονται με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ. Το ΙΚΑ είναι ένα καλό μοντέλο για τους μισθωτούς. Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται παντού. Όταν μιλάμε λοιπόν για ενοποίηση Ταμείων σημαίνει ότι οι νέοι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν προϋποθέσεις ΙΚΑ» είπε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8.
Οι δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη σημαίνουν ότι όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, είτε εργάζονται στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, είτε είναι ασφαλισμένοι σε άλλα ειδικά ταμεία, θα μπουν στο ΙΚΑ, δηλαδή θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 65 χρόνια και θα λαμβάνουν συντάξεις ΙΚΑ.
Για τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση έχει ως μοντέλο την ένταξη στο ΙΚΑ των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι «υπάρχουν μεγάλες υπερβολές στο Ασφαλιστικό, δηλαδή έχουμε κατηγορίες μισθωτών με διαφορετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται».
«Στη διαδικασία της ενοποίησης των Ταμείων, υπάρχουν διαφορετικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις από Ταμείο σε Ταμείο, ενώ πρόκειται για ομοειδή Ταμεία, για ομοειδείς ασφαλισμένους, είτε μισθωτούς είτε ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτά είναι που πρέπει να δούμε σε πρώτη φάση. Το γενικό επίπεδο των ορίων ηλικίας που είναι τα 65 όπως γνωρίζετε και τα 60 για τις γυναίκες δεν είναι προτεραιότητα να αλλάξει, και αυτό το γενικό όριο για πάρα πολλούς δεν είναι δεσμευτικό» σημείωσε.
Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, η ένταξη των ΙΚΑ όλων των μισθωτών σηματοδοτεί επώδυνες αλλαγές στους όρους συνταξιοδότησής τους που ισοδυναμούν με αύξηση, ανάλογα με την περίπτωση, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 έως 7 έτη.
Αν συμπεριληφθούν και οι μητέρες ανηλίκων η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης φθάνει έως τα 17 έτη.
Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση συντάξεων από 12% έως 35% αν υπολογιστεί ότι στο πακέτο των μέτρων θα περιλαμβάνονται και οι περικοπές των πρόωρων συντάξεων που ήδη έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Οι μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι οι νέοι εργαζόμενοι, δηλαδή όσοι έχουν ασφαλιστεί από το 1993 και μετά καθώς ήδη όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της «Επιτροπής Σοφών» Νίκος Αναλυτής οι μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα αφορούν κυρίως στους 30άρηδες και τους 40άρηδες.
Ο κ. Αναλυτής θα παραδώσει τις επόμενες ημέρες στον κ. Αλογοσκούφη ένα πρώτο πόρισμα με τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: