Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007

26/9/07: Ορκίστηκε η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου

Με διαφωνίες για τον όρκο

Στη σκιά της έντονης συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ διεξήχθη την Τετάρτη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η ορκωμοσία των βουλευτών, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Α' συνόδου της Η' Αναθεωρητικής Βουλής (ΙΒ’ περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας).
Οι αντιπρόσωποι του Έθνους ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους».

Διαφωνία για τον όρκο

Τον ίδιο όρκο «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ» έδωσαν και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης).

Θρησκευτικό όρκο δεν έδωσαν οι βουλευτές της Αριστεράς, πλην της Λιάνας Κανέλλη. Με γραπτή δήλωσή της προς το προεδρείο της Βουλής, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε τη θέση του κόμματος για πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας και κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, «όπου κι αν αυτός προβλέπεται».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά τη δοξολογία, κατέθεσαν στο προεδρείο του σώματος γραπτή πρόταση για αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών από πολιτικό.
Υπέρ της αντικατάστασης του θρησκευτικού όρκου από διαβεβαίωση στο όνομα του λαού και του έθνους τάχθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης.
Την πρώτη συνεδρίαση της νέας περιόδου κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Γ.Σούρλας.

Οι έδρες των αρχηγών
Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, που ανέγνωσε ο κ. Σούρλας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης (είχε εκλεγεί και στη Β' Πειραιώς), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Αχαΐας (είχε εκλεγεί και στην Α' Θεσσαλονίκης), η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β' Αθηνών (είχε εκλεγεί και στην Α' Θεσσαλονίκης), και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέλθει μόνο στο νομό Ηρακλείου.
Οι βουλευτές των κομμάτων κατέλαβαν τα έδρανα που παραδοσιακά κατείχαν, ενώ οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάθισαν αριστερά από αυτά της ΝΔ και πίσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Λίγο πριν από την ορκωμοσία, της οποίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, οι «300» παρέλαβαν από ένα χαρτοφύλακα που περιείχε το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, την έκδοση της Βουλής «Ο Επιτάφιος του Περικλέους» και ενημερωτικά φυλλάδια για τους χώρους και τις υπηρεσίες του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου
Την Πέμπτη, η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκ νέου με μοναδικό θέμα την εκλογή του προέδρου του σώματος. Το αξίωμα αυτό διεκδικεί ο βουλευτής Καρδίτσας Δημήτρης Σιούφας, τον οποίο έχει ήδη προτείνει ο αρχηγός της πλειοψηφίας Κώστας Καραμανλής. Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής, οι οποίες κατανέμονται στα τρία πρώτα κόμματα, ως εξής: ο πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδρος θα ανήκει στο κυβερνών κόμμα (ΝΔ), ο τέταρτος στην αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) και ο πέμπτος στο ΚΚΕ.
Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου αρχίζει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τις οποίες θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: