Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

27/9/07: Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών

Με απόφαση του υπουργού Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Έργο της Επιτροπής θα είναι η νομική τεκμηρίωση και η διαμόρφωση υποστηρικτικής γραμμής θέσεων και επιχειρημάτων, για την αντιμετώπιση ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της παραπομπής της χώρας, σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.
Έντονη η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που λέει οτι η κυβέρνηση αναζητά τώρα «σωσίβιο στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των λανθασμένων επιλογών της, όσον αφορά τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση των γυναικών».
Ωστόσο προσθέτει το ΠΑΣΟΚ, η κίνηση αυτή «δεν ακυρώνει τις ευθύνες της, ούτε και μπορεί να συγκαλύψει τις προθέσεις της».
Η σύνθεση της Επιτροπής:
1. Δημοσθένη Μαμμωνά, γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως πρόεδρο.
2. Αικατερίνη Γραμματίκα, γενική διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης της γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως μέλος.
3. Έλλη- Μαρκέλλα Μαμμούνα, αναπληρώτρια νομικό σύμβουλο ΕΝΥΕΚ, ως μέλος.
4. Καλλιόπη Σβύνου, διευθύντρια της 42ης Δ/νσης Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ως μέλος.
5. Φώτη Σπαθόπουλο, νομικό συνεργάτη του υπουργείου Οικονομίας, ως μέλος.
6. Γεώργιο Ρωμανιά, εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, ως μέλος.
7. Θεόδωρο Δεληγιαννάκη, εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, ως μέλος.
8. Μαρία- Μαγδαληνή Τσίπρα, εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, ως μέλος.
9. Αθηνά Μανίκα, εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, ως μέλος.
Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η Σταυρούλα Γιωτάκου, υπάλληλος της γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Η Επιτροπή θα συνεδριάζει στα γραφεία της γενικής γραμματείας και το έργο της εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.
Έντονα αντιδρά το ΠΑΣΟΚ
«Σωσίβιο στους κοινωνικούς εταίρους αναζητά τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των λανθασμένων επιλογών της, όσον αφορά τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση των γυναικών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.«Τα ελλιπή και λανθασμένα επιχειρήματα που προέβαλε η κυβέρνηση προς τις κοινοτικές αρχές, οδήγησαν την χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τις Ελληνίδες να κινδυνεύουν να χάσουν βασικά δικαιώματά τους στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης. Όπως είχε αποκαλύψει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, οι ευθύνες της κυβέρνησης γι'αυτήν την εξέλιξη είναι τεράστιες» προσέθεσε ο κ. Ραγκούσης.«Πολύ περισσότερο, που όπως αποδεικνύεται σήμερα, η κυβέρνηση Καραμανλή, επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η καταφυγή της κυβέρνησης στους κοινωνικούς εταίρους, με την συγκρότηση Επιτροπής που καλείται να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο που η ίδια διαμόρφωσε, δεν ακυρώνει τις ευθύνες της, ούτε και μπορεί να συγκαλύψει τις προθέσεις της».
»Αντιθέτως, επιβεβαιώνει και την πλήρη αδυναμία της, να υπερασπιστεί με πληρότητα τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στην χώρα μας» κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: