Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

27/9/07: Περιορισμό της χρήσης φαρμάκων με νιμεσουλίδη συνιστά ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ

Την ανάγκη περιορισμού της χρονικής διάρκειας λήψης και της συνολικής χρήσης των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν την ουσία nimesulide, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων στους ασθενείς, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το πιο γνωστό σκεύασμα αυτής της κατηγορίας που κυκλοφορεί στη χώρα μας είναι το Μesulid, η οδηγία όμως αφορά άλλα 44 φάρμακα.
Σύμφωνα με τον ΕΜΕΑ, είναι αναγκαίο να περιορίζεται η διάρκεια θεραπείας με αντιφλεγμονώδη που περιέχουν την ουσία νιμεσουλίδη έως το πολύ 15 ημέρες, καθώς ασθενείς, ύστερα από χρήση του φαρμάκου για περισσότερο από δύο εβδομάδες, παρουσίασαν παρενέργειες που αφορούσαν το ήπαρ. Συνεπώς, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όλα τα κουτιά που περιέχουν περισσότερες από 30 δόσεις (δισκία ή φακελάκια) πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά.
Η φαρμακευτική ουσία νιμεσουλίδη κυκλοφορεί στη χώρα μας περισσότερο από 15 χρόνια, ενώ όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αναφερόμενος στο Μesulid, «πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και φημισμένα φάρμακα. Όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αντίγραφα του συγκεκριμένου φαρμάκου, τα οποία ωστόσο συνταγογραφούνται εξίσου συχνά. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο μικροσκόπιο τόσο των επιστημόνων όσο και των ασθενών, εξαιτίας των όσων έχουν ακουστεί για τα προβλήματα που προκαλεί- έπειτα από χρήση μεγάλης διάρκειας- στο ήπαρ».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: