Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

17/9/07: Ξένος τύπος για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό

Στις δυσκολίες με τις οποίες ίσως βρεθεί αντιμέτωπη στη δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση Καραμανλή στην προώθηση μεταρρυθμίσεων λόγω οριακής αυτοδυναμίας εστιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δίνοντας εικόνα από την Ελλάδα, καταγράφουν τη βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ, την άνοδο της Αριστεράς και την είσοδο της άκρας δεξιάς στη Βουλή.

Ο Guardian μιλά για μία εκλογική αναμέτρηση «την οποία όλοι θα θυμούνται για την ανέλιξη των μικρότερων κομμάτων και τη συντριβή του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου». Η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει δεύτερη θητεία, παρά τα μειωμένα ποσοστά της στην κάλπη εξαιτίας οικονομικών σκανδάλων και της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών, αναφέρει.
Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι θα αναλογούσαν έως και στο 24% του εκλογικού σώματος, τα μικρότερα κόμματα είχαν τις καλύτερες επιδόσεις τους, με τον ακροδεξιό Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό να αποσπά το πρωτοφανές ποσοστό του 3,5% και να γίνεται το πέμπτο κόμμα στη Βουλή.
Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα που καταγγέλλεται για τη ρατσιστική, αντι-σημιτική και ξενοφοβική εικόνα του, εισέρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά την κατάρρευση της δικτατορίας το 1974, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Αντικατοπτρίζοντας την πτώση στο βαθμό υποστήριξης του εκλογικού σώματος προς τα κόμματα εξουσίας, η προτίμηση προς τα κόμματα της αριστεράς ενισχύθηκε σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία του, συνεχίζει η εφημερίδα καταγράφοντας τις δηλώσεις των Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος.

Υπό τον τίτλο «εύθραυστη πλειοψηφία για το κυβερνών κόμμα» οι Financial Times σημειώνουν πως η κυβέρνηση Καραμανλή είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει προβλήματα στην απόσπαση στήριξης για τις προτεραιότητές της: αναδιάρθρωση του επιβαρυμένου συνταξιοδοτικού συστήματος και μία νέα απόπειρα συνταγματικής αναθεώρησης για τον τερματισμό του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει πως τα μικρά κόμματα είχαν απρόσμενα υψηλή στήριξη από ψηφοφόρους απογοητευμένους με τα δύο κόμματα εξουσίας. Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε ψηφοφόρους που κατέφυγαν στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ενώ οι προσκείμενοι στην Αριστερά ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν εγκαταλείποντας το ΠΑΣΟΚ για μικρότερα κόμματα.

Έμφαση στη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει στη δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση να προχωρήσει σε οικονομικές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις δίνει και το CNN στις ανταποκρίσεις του από την Ελλάδα με αναφορά στο χρονικό των εκλογών, όταν η νίκη της ΝΔ έμοιαζε βέβαιη την περίοδο της προκήρυξης των εκλογών για να ακολουθήσουν μία εβδομάδα μετά οι καταστροφικές πυρκαγιές.
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο σημειώνει με τη σειρά του πως τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ΠΑΣΟΚ, είχαν απώλειες προς τα μικρότερα κόμματα, ιδίως προς τα δύο αριστερά κόμματα που παραδοσιακά εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Όσο για το ΛΑΟΣ, αναφέρεται ότι το κόμμα μπαίνει στη Βουλή, αλλά ο Κ.Καραμανλής ξεπέρασε τη ρωγμή στην ψήφο της δεξιάς.

Στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας παρά την οργή των ψηφοφόρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τα οικονομικά σκάνδαλα εστιάζει η Deutsche Welle, τονίζοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μικρή αυτοδυναμία για τις μεταρρυθμίσεις.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό εκλογικό σώμα στράφηκε μακριά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν επωφελήθηκε από τα σφάλματα της κυβέρνησης. Υπήρξε διαρροή ψηφοφόρων και από τα δύο μεγάλα κόμματα προς τα μικρά στην εκλογική αυτή αναμέτρηση που κατά την Deutsche Welle θεωρείτο κρίσιμη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη ασθενέστερη οικονομία της ευρωζώνης.

Τα προβλήματα που φέρνει στην προώθηση του κυβερνητικού έργου η οριακή πλειοψηφία σημειώνει το Associated Press, τονίζοντας όμως ότι η Νέα Δημοκρατία καταφέρε μεγαλύτερο πλήγμα από το προβλεπόμενο στη σοσιαλιστική αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αναστάτωση έχοντας λάβει το χαμηλότερο αριθμό εδρών σε περίοδο 30ετίας.
Και τα δύο κόμματα υπέστησαν απώλειες, όμως το βαρύτερο χτύπημα δέχθηκε το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο και επεκτείνεται στο εσωκομματικό τοπίο που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ και στην άμεση διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι καταστροφικές φωτιές και τα οικονομικά σκάνδαλα έκοψαν τα φτερά του Κώστα Καραμανλή στο Κοινοβούλιο και μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες προώθησης μεταρρυθμίσεων, γράφει το Reuters κάνοντας αναφορά στη μεγάλη μείωση εδρών και χαρακτηριστικά στο γεγονός ότι υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου απέτυχε να διατηρήσει την έδρα της.
Για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρει ότι απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει τα προβλήματα της κυβέρνησης και τώρα αντιμετωπίζει εσωτερική εξέγερση μετά τη χειρότερη εκλογική εμφάνιση σε έδρες από το 1977. Το Reuters καταγράφει την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή και την άνοδο των κομμάτων της Αριστεράς.

Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το BBC καταγράφει το εκλογικό τοπίο στη χώρα και ειδικά για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να παραιτηθεί μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα του σε τέσσερα χρόνια.

Η ιταλική Repubblica δίνει έμφαση στην είσοδο του Λαϊκού Οθρόδοξου Συναγερμού στη Βουλή, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία εκπροσωπείται η άκρα δεξιά στην ελληνική Βουλή. Η εφημερίδα σημειώνει την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η ΝΔ μετά τις πυρκαγιές για να παραμείνει όμως στην εξουσία.

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο ΠΑΣΟΚ είναι το πρώτο θέμα των εφημερίδων στην Κύπρο. «Νίκη Καραμανλή - Βατερλώ Γιώργου» γράφει ο Πολίτης, «Νέα εντολή στον Καραμανλή-Νίκη της ΝΔ με μειωμένα ποσοστά. Ήττα του ΠΑΣΟΚ - Τρίζει η καρέκλα του Παπανδρέου» είναι ο τίτλος του Φιλελεύθερου.
«Πρώτη και αυτοδύναμη η ΝΔ - Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε μείωση της δύναμής του» γράφει η Αλήθεια. «Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας-Συγκρουσιακές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος» γράφει η Σημερινή και η Χαραυγή κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ενισχυμένη η Αριστερά - Με οριακή αυτοδυναμία η ΝΔ».

Στα δελτία ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Αυστρία τονίστηκε πως παρά την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξήλθε νικητής των πρόωρων εκλογών.
Έτσι ο ίδιος μπορεί να κυβερνήσει μόνος του και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά τίθεται το ερώτημα, εάν με τις απώλειες που είχε το κόμμα του θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ως προς το συνταξιοδοτικό και τη διαφθορά.

Στον Καναδά, οι εκτιμήσεις των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων CTV και CBC συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους ότι η μικρή πλειοψηφία θα δυσκολέψει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές οικονομικές και εκπαιδευτικές αλλαγές, με αιχμή του δόρατος τα χρεωμένα ταμεία των συντάξεων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: