Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2007

20/9/07:Ο Καναδάς αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία

Με τη συνταγματική της ονομασία αναγνώρισε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο Καναδάς. Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, την οποία και θα μεταφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη προς τον Καναδό ομόλογό της σε τηλεφωνική επικοινωνία.
«Η απόφαση αυτή δεν μας ικανοποιεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Καναδό ομόλογό της εντός της ημέρας για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και να επιβεβαιώσει τη σταθερότητα και αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτικής στο ζήτημα της ονομασίας» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.
Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτή η απόφαση δυσαρεστεί τις εκατοντάδες χιλιάδες των Καναδών πολιτών ελληνικής καταγωγής που ζουν εκεί».Ο Γιώργος Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του Καναδά αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα για χρήση στις διμερείς τους σχέσεις, ενώ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ονομασία ΠΓΔΜ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως καθορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση έδωσαν τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια δεδομένης και της συμμετοχής του Καναδά στην G8.
Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός των Σκοπίων «Σίτελ» έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο Καναδάς γίνεται η 123η χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. Ο επίσης ιδιωτικός τηλεοπτικός «Κανάλι 5» σχολίασε ότι η ενέργεια αυτή του Καναδά, αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον μακροχρόνιο αγώνα της ΠΓΔΜ για την προάσπιση και καθιέρωση του συνταγματικού της ονόματος.«Η αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της χώρας μας από τον Καναδά θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή και σημαντική για την 'Μακεδονία', αν λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι ο Καναδάς ανήκει στην ομάδα των οκτώ πλουσιότερων κρατών στον κόσμο, G8» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: