Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

26/9/07: Ένταση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ από πρόταση Παπανδρέου για «ψήφο εμπιστοσύνης»

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μετά την πρόταση του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου για ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων και μέχρι την 11η Νοεμβρίου, αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών.
Συγκεκριμένα,ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα μέλη της ΚΟ να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του με μυστική ψηφοφορία, προκειμένου να αισθάνεται ισχυρός για να δώσει την κοινοβουλευτική μάχη με τη ΝΔ μέχρι την εκλογική διαδικασία στο κόμμα.
«Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε συντεταγμένα τη μάχη ώστε να μην περάσουν οι κυβερνητικές αλλαγές. Θέλω να έχω σε αυτήν τη μάχη την υποστήριξή σας. Και να το εκφράσετε με ψηφοφορία στο τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έκανε λόγο για απόπειρα υφαρπαγής ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία χαρακτήρισε ως βόμβα για την ενότητα της παράταξης, και απηύθυνε έκκληση στον κ. Παπανδρέου να μην επιμείνει στην πρότασή του.
«Γίνεται απόπειρα υφαρπαγής ψήφου εμπιστοσύνης, προσβολή στα πρόσωπά μας, δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τι έγινε, έχουμε ξεχάσει τη λεπτομέρεια της ήττας με 4% διαφορά. Αγαπητέ μου Γιώργο Παπανδρέου σεβάσου τον λαό, σεβάσου την παράταξη μην επιμένεις στην πρόταση αυτή», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνέχεια παρενέβη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος, σημείωσε ότι σε ανώτατο κομματικό επίπεδο, στο Πολιτικό Συμβούλιο, έχουν συμφωνηθεί διαδικασίες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται τέτοια ψηφοφορία.
Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι βρίσκεται σε δυσάρεστη θέση γιατί, όπως σημείωσε, «δεν έχω ταχθεί ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο».
Απορώ πώς έρχεται αυτό το θέμα, είπε ο κ. Σημίτης, και έκανε λόγο για πρόταση που διασπά την ενότητα και δημιουργεί παρατάξεις. Ενότητα δεν προκύπτει από ταξινομήσεις, πρόσθεσε και εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση.
«Μετά από μία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είναι το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ για τα τρέχοντα, αποφασίστηκε αυτό το θέμα της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο της εκλογής νέου προέδρου να οριστεί με κάποιες διαδικασίες. Όλοι ήταν σύμφωνοι και επικράτησε ενότητα.
» Πώς έρχεται αυτό το θέμα; Αυτό διασπά την ενότητα, δημιουργεί παρατάξεις, υπέρ και κατά, κάποιοι που υποστηρίζουν τον έναν ή τον άλλον. Δεν συμφωνώ με αυτήν την πρόταση» είπε ο κ. Σημίτης.
Σε δική του παρέμβαση, ο Απόστολος Κακλαμάνης αρχικά εξέφρασε την αντίρρησή του στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το κόμμα και η ΚΟ έχει πρόεδρο, απορώ ποιος άσχετος από τα κοινοβουλευτικά πράγματα είχε την ιδέα της ψήφου εμπιστοσύνης στον πρόεδρο», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.
Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης εμφανίστηκε συμβιβαστικός λέγοντας ότι εάν υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τον Γ.Παπανδρέου να τεθεί το θέμα τώρα, αλλιώς Πρόεδρε, όπως είπε, έχεις διά βοής τη στήριξη όλων μας.
Σε παρέμβασή του ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Ρέππας διευκρίνισε ότι η ψηφοφορία έχει το νόημα να μην δοθεί σε κανέναν έξω από το ΠΑΣΟΚ η ευκαιρία να αμφισβητήσει τον πρόεδρό του.
Τελικώς, επικράτησε η πρόταση του κ. Κακλαμάνη και έτσι δεν στήθηκε κάλπη, αλλά η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του κ. Παπανδρέου διά βοής.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: