Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007

26/9/07: Σε μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας οδηγούν οι προτάσεις της επιτροπής Αναλυτή

Σε μείωση των συντάξεων από 20% έως 35% και αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης οδηγούν οι προτάσεις της επιτροπής Αναλυτή για το Ασφαλιστικό, εφόσον υιοθετηθούν πλήρως από την κυβέρνηση η οποία κρατά διακριτικές αποστάσεις.
Αυτοί που θίγονται από τις προτάσεις είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες που έχουν προσληφθεί μετά το 1993 αλλά και μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων με περισσότερα χρόνια απασχόλησης.
Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της «Επιτροπής Σοφών» Ν.Αναλυτής συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη και προανήγγειλε ουσιαστικά αύξηση πάνω από τα 58 χρόνια του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα για τον ιδιωτικό τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, η Επιτροπή προτείνει τη δραστική περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για τους ήδη ασφαλισμένους (με εξαίρεση όσους έχουν «ώριμα» δικαιώματα), νέο δυσμενέστερο καθεστώς για τους νεώτερους (ηλικίας 30-40 ετών), πιο ανταποδοτικές συντάξεις (με βάση το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου), αλλά και τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τέσσερα (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και δημοσίων υπαλλήλων.
Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, μελετάται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, με την οποία θα προκύπτει μείωση της σύνταξης. Μεγάλες ανατροπές προβλέπονται και για τους εργαζομένους μιας σειράς ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ, του ΟΣΕ και της ΑΤΕ.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ, εφόσον ενοποιηθεί το Ταμείο των εργαζομένων με το ΙΚΑ, οι συντάξεις και άλλες παροχές θα εξομοιωθούν προς τα κάτω. Στον ΟΣΕ, εφόσον το όριο συνταξιοδότησης φθάσει τα 35 έτη με όριο ηλικίας τα 60 χρόνια, τότε θα θιγούν ακόμη και οι εργαζόμενοι που είχαν ασφαλισθεί πριν από το 1982, οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη 5 χρόνια αργότερα.
Στην Αγροτική θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξιμες αποδοχές για τους ασφαλισμένους πριν από το 1982, οι συντάξεις των οποίων ήδη από φέτος μειώνονται κάθε χρόνο και 1% με βάση το ισχύον πλαίσιο.
Επίσης, προτείνεται σταδιακός περιορισμός των πρόωρων συντάξεων και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με βάση όχι τα τελευταία πέντε χρόνια εργασίας, αλλά το σύνολο του εργασιακού βίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών κατά μέσο όρο 20%.
Για το θέμα του Ασφαλιστικού συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης με τον υπουργό Απασχόλησης Β.Μαγγίνα. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλωσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: