Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

21/9/07: Παραιτήσεις/απομακρύνσεις Τσουπίδη-Κουρή

Εκτός προσκηνίου κεντρικά πρόσωπα
Πρόθεση αλλαγής σελίδας για τα ομόλογα σηματοδοτεί η απομάκρυνση Γ.Κουρή, Π.Τσουπίδη

Επιβεβλημένο να φύγει το θέμα των ομολόγων από την πολιτική ατζέντα θεωρούν στο κυβερνητικό επιτελείο, ακόμα και με την απομάκρυνση προσώπων το όνομα των οποίων είχε συνδεθεί με την υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να εντάσσεται η αποχώρηση των κ.κ. Γ.Κουρή και Π.Τσουπίδη, καθώς και η διαφαινόμενη απομάκρυνση του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του «βρώμικου» χρήματος κ. Γ.Ζορμπά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, δεν αρκεί το αποτέλεσμα της πρόσφατης κάλπης που διατήρησε τη ΝΔ στην εξουσία. «Για το θέμα των ομολόγων έχουμε γυρίσει σελίδα» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, στέλνοντας το μήνυμα ότι όσοι υπήρξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κεντρικά πρόσωπα σε αυτή την υπόθεση θα απομακρυνθούν ή θα αλλάξουν ρόλους.
Αυτόν τον σχεδιασμό ήρθε αργά το απόγευμα της Παρασκευής να επιβεβαιώσει και η απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας κ. Γ.Κουρή, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αρμόδιος για τις συμβάσεις του Δημοσίου με χρηματοπιστωτικούς οίκους για την έκδοση των δομημένων ομολόγων.
Παρά το γεγονός ότι η απομάκρυνση παρουσιάστηκε ως οικειοθελής παραίτηση, στην κυβέρνηση ουδείς αμφιβάλλει ότι ο κ. Κουρής οδηγήθηκε στην έξοδο με εντολή του Μαξίμου. Ο πρώην γενικός γραμματέας, ως γνωστόν, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν ο κ. Γ.Παπαμαρκάκης της Νorth Αsset Μanagement κατέθεσε πως είχε επαφές μαζί του κατά τη διαπραγμάτευση για την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το οποίο κατέληξε, υπερτιμημένο, στα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ επιβαρυντικό για τον ρόλο του στο σκάνδαλο ήταν και το πόρισμα του κ. Ζορμπά.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη, ο κ. Κουρής υποστήριξε ότι παραιτείται για «προσωπικούς λόγους». Ο υπουργός επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις με ευχαριστίες προς τον κ. Κουρή για «τη μεγάλη συμβολή του στη δημοσιονομική εξυγίανση, τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και γενικότερα την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», ενώ ζήτησε από τον πρώην γραμματέα να παραμείνει στη θέση του ώς το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2008.
Τον κ. Κουρή ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα και ο κ. Παν.Τσουπίδης, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το όνομα του κ. Τσουπίδη, όπως σημειώνουν Τα Νέα, είχε συνδεθεί με τη λεγόμενη «παρέα του Λονδίνου» και έχει παραδεχθεί ότι συμμετείχε ως σύμβουλος και σε θυγατρική εταιρεία της ΝΑΜ του κ. Παπαμαρκάκη.
Επιτελικά στελέχη της ΝΔ, εξάλλου, συνέδεαν άμεσα με την υπόθεση των ομολόγων και τη μετακίνηση του κ. Π.Δούκα στο υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «πλέον είχε ακυρωθεί ο ρόλος του» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν παράλληλα ότι ο κ. Δούκας θα βρισκόταν κι εκτός κυβερνητικού σχήματος, αλλά διασώθηκε λόγω της συγγενικής σχέσης του με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος κ. Μ.Έβερτ.
Ακόμη υποστήριζαν ότι η υποβάθμιση της κ. Μπενάκη, που όχι μόνον δεν συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, αλλά απομακρύνθηκε και από την Προεδρία της Βουλής, συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα της παρουσίας του κ. Ζορμπά στη Βουλή, το οποίο είχε αποφασιστεί, όπως αναφέρουν, χωρίς συνεννόηση με το Μαξίμου.
Κατά τις ίδιες κομματικές πηγές, με τη διαχείριση της υπόθεσης Ζορμπά συνδέεται και η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι αρμόδιο να καταρτίσει και τη ρύθμιση για αλλαγή στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Αρχής για το «βρώμικο» χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται από την προεκλογική περίοδο η ΝΔ, με στόχο την απομάκρυνση του κ. Ζορμπά, θα προβλέπει ότι επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής ορίζεται στο εξής εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: