Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

24/9/07: Ακριβαίνουν τα στεγαστικά δάνεια λόγω αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των επιτοκίων

Ακριβότερα γίνονται τα στεγαστικά δάνεια, καθώς οι τραπεζίτες προχωρούν στην «κατάργηση» των επιτοκίων που βασίζονται στο βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (4%) και στην αντικατάστασή του από το euribor (διατραπεζικό επιτόκιο) μηνός ή τριμήνου.
Σήμερα το euribor μηνός ανέρχεται σε 4,40% και το euribor τριμήνου σε 4,50%.
Ουσιαστικά, όπως αναφέρει η Ημερησία, στα νέα στεγαστικά δάνεια το επιτόκιο θα διαμορφώνεται με βάση το euribor μηνός 4,40% συν ένα περιθώριο 0,90% με 1,30%, ανάλογα με το προφίλ του πελάτη και τη διαπραγματευτική του ικανότητα.
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες -ήδη ορισμένες το εφαρμόζουν «αθόρυβα»- θα χορηγούν στεγαστικά δάνεια με την παραπάνω τιμολόγηση.
Το ρίσκο για τον πελάτη είναι αυξημένο, καθώς πρόκειται για επιτόκιο το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στη διεθνή διατραπεζική αγορά σε καθημερινή βάση, με διακυμάνσεις που μπορεί να επηρεασθούν από την πορεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο.
Πάντως, οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη νομοθέτησης των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αγορά ακινήτων, με αιχμή την κατάργηση των φόρων για την πρώτη κατοικία.
Σήμερα, τα στεγαστικά δάνεια τρέχουν με ρυθμό 23%-24%.
Με το αισιόδοξο σενάριο, άμεσης εφαρμογής των φορολογικών αλλαγών, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης στο τέλος του 2007 θα κλείσει στο 21%-22%, ενώ με το απαισιόδοξο (εφαρμογής των μέτρων το 2008) ο ρυθμός θα πέσει κάτω από το 20%.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2006 ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων έκλεισε στο 33%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: