Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

27/9/07: Στα ύψη το ευρώ

Ιστορικό χαμηλό για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε την Πέμπτη το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς οι αγορές προεξοφλούν νέα μείωση επιτοκίων από την Fed, συρρικνώνοντας τη διαφορά με τα επιτόκια της ευρωζώνης.
Το ευρώ ανήλθε έως τα 1,4166 δολάρια, έναντι 1,4128 αργά το βράδυ της Τετάρτης. Λίγο μετά τις 12:30 διαπραγματευόταν στα 1,4140 δολάρια.
Το πράσινο νόμισμα υποχωρεί έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 115,61 γεν από 115,55.
Αφορμή για τη νέα πτώση του δολαρίου δίνουν οι προβλέψεις για μείωση των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.
Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία (θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα), τότε οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed έχει περιθώρια για μία νέα μείωση του κόστους δανεισμού, της τάξεως του 0,25%.
Το βασικό επιτόκιο της Fed είναι 4,50% έναντι 4% στην ευρωζώνη.
Οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου τους επόμενους μήνες. Η Deutsche Bank, ο μεγαλύτερος διαπραγματευτής στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, προβλέπει πτώση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου στο 1,45 μέχρι το τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ χορήγησε, την Πέμπτη, το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια, στο υψηλό επιτόκιο ποινής της, καθώς προσπαθεί να συμπιέσει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού.Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δάνεισε 3,9 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει χορηγήσει από τον Οκτώβριο του 2004, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον τελικό (ή τους τελικούς) αποδέκτη.Η ΕΚΤ έχει προβεί σε επτά πλειστηριασμούς από τις 9 Αυγούστου, με σκοπό να βοηθήσει τις τράπεζες που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη ρευστότητας μετά την κατάρρευση των ενυπόθηκων δανείων αυξημένου ρίσκου στις ΗΠΑ Το τριμηνιαίο επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε την Τετάρτη στο 4,73%, πολύ κοντά στο 4,76%, το ρεκόρ δηλαδή των τελευταίων έξι ετών που σημειώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: