Με τη διπλή βιντεοεγκατάσταση με τίτλο «Chip Chop» η Λουκία Αλαβάνου, κόρη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ. Πρόκειται για σύνθεση εικόνων από καλτ ταινίες τρόμου, καρτούν και φωτογραφίες του προηγούμενου αιώνα.
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσπίσθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη έως 40 ετών που κατοικεί είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας.
Η εικαστική εγκατάσταση της Λουκίας Αλαβάνου, η οποία ζει στη Βρετανία εδώ και οκτώ χρόνια, μπλέκει τα όρια ανάμεσα στο τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό και αποτελεί έναν κριτικό σχολιασμό πάνω στη μαζική κουλτούρα και στη διαστρέβλωση της εικόνας. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ.
Ο πειραματισμός υπήρξε βασικό στοιχείο και των υπόλοιπων υποψηφίων. Ο Νίκος Αρβανίτης μέσα από την εγκατάστασή του «Gimmie Gimmie Gimmie» σχολιάζει την εξάρτηση από την εξουσία και τις έννοιες του δημόσιου και του πολιτικού.
Ο Γιάννης Γρηγοριάδης μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που εστιάζουν σε νέα μνημεία και σκηνές της καθημερινότητας από την πρώην Γιουγκοσλαβία αναζητεί νοηματικούς μηχανισμούς για την ερμηνεία της κατάστασης που επικρατεί στα Βαλκάνια.
Θέματα ταυτότητας απασχολούν την Ελένη Καμμά, η οποία με σχέδια και μακέτες καλεί τον θεατή να παρατηρήσει τη διπλή ιδιότητα της πικραλίδας (ζιζάνιο για την κηπουρική, θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο).
Η γλυπτική εγκατάσταση του Σωκράτη Φατούρου με τίτλο «Βασιλικό Ζεύγος» πειραματίζεται με τη νέα μορφή που δημιουργούν δύο κάθετες φόρμες.
Τέλος, ο Σάββας Χριστοδουλίδης, συμμετείχε με την κατασκευή «Θέση σε κήπο», στην οποία δύο συγκλίνοντα ξύλινα δοκάρια υποβαστάζουν μία πολυθρόνα- σύμβολο για τον διαλογιζόμενο άνθρωπο, ενώ πουλιά κάθονται στους βραχίονες.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου