Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

28/9/07: Τρεις φόροι στα ακίνητα αντί του ενιαίου φόρου κατοχής

Τρεις θα είναι τελικά οι φόροι που θα επιβαρύνουν κάθε χρόνο την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων, αντί για τον ενιαίο φόρο κατοχής, καθώς το έργο της κατάργησης-συγχώνευσης των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία είναι προς το παρόν ανέφικτο.
«Είναι πολύ φιλόδοξο σχέδιο να υπάρξει ένας μόνο φόρος στα ακίνητα» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο Real FM και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να πάμε το πολύ σε τρεις φόρους στα ακίνητα».
Όπως είπε ο υπουργός, φόρο για τα ακίνητά τους θα πληρώνουν και «πολλοί που σήμερα φοροδιαφεύγουν στην αγορά των ακινήτων, είτε διότι δεν δηλώνουν τα ακίνητά τους, είτε με διάφορους άλλους τρόπους».
Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων προβλέπει τρεις κατηγορίες φόρων, σύμφωνα με την Ημερησία:
* Φόροι υπέρ ΟΤΑ. Θα διατηρηθούν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο δημοτικός φόρος και το δημοτικό τέλος που πληρώνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
* Ετήσιος φόρος στα αστικά και αγροτικά ακίνητα. Ο φόρος αυτός, ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που βαρύνει σήμερα περίπου 38.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και θα επιβάλλεται σε όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (κατοικία, οικόπεδο, χωράφι).
Για τα αγροτικά ακίνητα εξετάζεται να υπάρξει ευνοϊκότερη μεταχείριση και να φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη από τον φόρο αυτό θα εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία.
* Φόροι στο εισόδημα από ακίνητα. Θα διατηρηθούν οι φόροι που επιβάλλονται σήμερα στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την εκμετάλλευση των ακινήτων, με εξαίρεση το συμπληρωματικό φόρο 1,5% έως 3% που είναι πολύ πιθανόν να καταργηθεί.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: