Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

18/9/07: Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Γ.Παπανδρέου και Ευ.Βενιζέλου

Δύο 24ωρα μετά την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε η πρώτη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Γ.Παπανδρέου και του Ευ.Βενιζέλου. Αφορμή αποτέλεσε το ποιος εγγυάται την ενότητα της παράταξης, για να καταλήξει με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει πως εάν ήταν στη θέση του κ. Παπανδρέου θα είχε παραιτηθεί και να ζητά ντιμπέιτ.
Συγκεκριμένα, ο Γ.Παπανδρέου προχώρησε το βράδυ της Τρίτης σε δήλωση, με την οποία ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση Βενιζέλου να αναλάβει ο Κώστας Σημίτης ρόλο εγγυητή της ενότητας της παράταξης.
Τόνισε: «Η δημοκρατική παράταξη έχει τη δύναμη και τις διαδικασίες για να βρει τη λύση με βάση τις αρχές και τις αξίες που θα μας ενώσουν». Υπογράμμισε ότι ο ίδιος εγγυάται τις διαδικασίες και επισήμανε: «Εγγυητές της ενότητας του ΠΑΣΟΚ είναι η συλλογικότητα, τα συντεταγμένα όργανα, ο πρόεδρος, τα μέλη και τα στελέχη και δεν χρειάζονται άλλοι εγγυητές. Οδηγός μας θα είναι το καταστατικό, η ιστορία μας και η δημοκρατική μας συνείδηση».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ανοικτό διάλογο και διαδικασίες οι οποίες θα έχουν ως μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της παράταξης και της χώρας.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε όσους διακινούν σενάρια περί παραίτησής του και εγκατάλειψης της ιδέας ανανέωσης της εμπιστοσύνης του κόσμου στο πρόσωπό του, λέγοντας η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι θεμελιώδης αρχή για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος.
Επισήμανε, ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ συγκρούσθηκε με όσους ήθελαν να υπαγορεύουν πολιτικές ή και πρόσωπα ερήμην του λαού και σημείωσε πως αυτήν την πολιτική αυτονομία «θα την διασφαλίσουμε και σήμερα». «Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το ΠΑΣΟΚ δεν χειραγωγείται και ότι αυτός που αποφασίζει για το ποιος κυβερνά τον τόπο είναι ο λαός και κανένας άλλος» τόνισε.
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος «στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας, οι οποίοι αισθάνονται πικραμένοι και πονεμένοι και αγωνιούν για την πορεία της παράταξης και της χώρας», σημείωσε πως ο λαός αυτός θέλει να ειπωθούν όλα και να αναληφθούν όλες οι ευθύνες για το τι και πως έγινε και αυτό θα γίνει, όπως είπε.
Σε δήλωση - απάντηση ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε για το θέμα του εγγυητή της ενότητας της παράταξης και των διαδικασιών εκλογής αρχηγού: «Σεβόμαστε τις καταστατικές διαδικασίες και τα όργανα. Με το ήθος που τον διακρίνει και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό που διαθέτει, ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να διακρίνει το ρόλο του προέδρου από το ρόλο του υποψηφίου προέδρου που δεν είναι διαιτητής των διαδικασιών, αλλά μέτοχος σε μια συλλογική δημοκρατική άμιλλα».
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι συμφωνεί απολύτως με τον κ. Παπανδρέου στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος γενικά, επισημαίνοντας: «Είμαι οπαδός της αυτονομίας της πολιτικής, γιατί μόνο όταν έχουμε ισχυρό πολιτικό λόγο δεν αφήνουμε την κοινωνία να αντιπροσωπεύεται με μη πολιτικές διαδικασίες. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει ως κόμματα και ως πρόσωπα να αντιπροσωπεύουμε την κοινωνία που νιώθει να ασφυκτιά και να μην εκφράζεται από το σημερινό κομματικό λόγο. Αυτό έδειξε η ψήφος της Κυριακής, που ήταν μια εξαναγκασμένη και εκβιασμένη ψήφος και γι αυτό απέβη εις βάρος του ΠΑΣΟΚ».
Εν συνεχεία, ο κ. Βενιζέλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, από όπου άφησε αιχμές κατά του Γ.Παπανδρέου, λέγοντας -μεταξύ άλλων- πως εάν ήταν στη θέση του θα είχε παραιτηθεί, ενώ τον κάλεσε και σε τηλεοπτική αντιπαράθεση.
Ερωτηθείς για το πολυσυζητημένο θέμα των διαδικασιών και του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή αρχηγού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιορίστηκε να δηλώσει πως συμφωνεί σε όλα. Ας επιλέξει ο Γ.Παπανδρέου τη διαδικασία και το χρόνο, είπε, υπό τον όρο ότι εάν προχωρήσει σε συνέδριο, αυτό να γίνει σύντομα, καθώς επίσης η διαδικασία εκλογής να είναι ανοιχτή στον κόσμο.
«Δέχομαι οποιαδήποτε διαφανή, λογική πρόταση» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε, ακόμη, ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή στα όργανα ή το συνέδριο, ωστόσο πρέπει να γίνει και δημοσίως, ενώπιον της κοινωνίας, και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου σε ντιμπέιτ.
Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου επισήμανε πως εάν ήταν στη θέση του θα είχε παραιτηθεί, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, απάντησε θετικά, λέγοντας ότι πρέπει να είναι υποψήφιος για να υπερασπιστεί τις θέσεις του.
Ερωτηθείς για τη δική του απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως τη βραδιά των εκλογών ο Γ.Παπανδρέου ανέγνωσε το κείμενο της δήλωσής του ενώπιον των στελεχών του κινήματος ένα λεπτό πριν εμφανιστεί στα κανάλια, με αποτέλεσμα «να μην έχουμε το περιθώριο παρέμβασης στο κείμενο».
Αισθάνθηκα ότι δεν απαντάμε στην πικρία και στις απορίες του κόσμου με τη δήλωση αυτή και αφού φτάσαμε εκεί αποφάσισα να προχωρήσω, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Απαντώντας στην ερώτηση τι θα πράξει εάν χάσει στην αναμέτρηση με τον κ. Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Θα υποταχθώ απολύτως στη βούληση του κόμματος», αποκλείοντας με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο «εξόδου» του από το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά στο ρόλο που θα επέλεγε εκείνος για τον Γ.Παπανδρέου, εάν αναδειχθεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «θα έχει όποιον ρόλο επιθυμεί».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: