Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

19/9/07: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ορκίστηκε το πρωί της Τετάρτης η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στις 12 είναι προγραμματισμένο το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Την ορκωμοσία τέλεσε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος.
Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 40 μέλη, 17 υπουργοί και 23 υφυπουργοί, όπως και η προηγούμενη που διέθετε 19 υπουργούς και 21 υφυπουργούς. Οι 22 υπουργοί και υφυπουργοί προέρχονται από την περιφέρεια.
Τρεις αναβαθμίζονται: ο Χρ.Φώλιας (υπουργός Ανάπτυξης από υφυπουργός Οικονομίας), ο Ευρ.Στυλιανίδης (υπουργός Παιδείας από υφυπουργός Εξωτερικών), ο Αλ.Κοντός (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο).
Τέσσερις υπουργοί μετακινούνται: ο Μ.Λιάπης (υπουργός Πολιτισμού από Μεταφορών), ο Γ.Βουλγαράκης (υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από Πολιτισμού), ο Γ.Παπαθανασίου (υφυπουργός Οικονομίας από Ανάπτυξης), ο Π.Δούκας (υφυπουργός Εξωτερικών από Οικονομίας).
Ένα υπουργείο παρέμεινε αλώβητο, διατηρώντας το ίδιο σχήμα στην πολιτική ηγεσία, το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά την απαίτηση του Γιώργου Σουφλιά, ενώ δύο υπουργεία έχουν νέα πολιτική ηγεσία σε υπουργό και υφυπουργούς, τα Ανάπτυξης και Πολιτισμού.
Επίσης, 72 ετών είναι ο πρεσβύτερος της νέας κυβέρνησης, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, που είναι και το μοναδικό εξωκοινοβουλευτικό μέλος της, ενώ 39 ετών (γεννημένοι το 1968) είναι οι δύο «Βενιαμίν»: ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης.
Τέλος, δύο μόνο γυναίκες συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έναντι τριών του προηγουμένου, η Ντόρα Μπακογιάννη και η Σοφία Καλαντζάκου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: