Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

28/9/07: Προγραμματικές δηλώσεις

Δώδεκα ημέρες μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγή εκλογικού νόμου, κατά την έναρξη της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η ομιλία του Κ.Καραμανλή είχε «άρωμα» κοινωνικού κράτους και μεταρρυθμίσεων.
Δείτε τα βίντεο από την ομιλία του πρωθυπουργού:
Αλλαγή εκλογικού νόμου
Ανοίγει το Ασφαλιστικό

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το θέμα του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούμε και στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Με βάση τις αρχές μας και με σεβασμό στους θεσμούς, αποφύγαμε οποιονδήποτε αιφνιδιασμό. Ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη. Σήμερα είναι πλέον σαφές πως χρειάζεται ένας εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και που δεν θίγει την αναλογικότητα. Αυτόν τον διττό στόχο θα υπηρετεί ο νέος εκλογικός νόμος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Mega, ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι έτοιμος το Φεβρουάριο του 2008 και όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος θα αναζητηθεί η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ο Κ.Καραμανλής επισήμανε ότι «η σημερινή Βουλή είναι Αναθεωρητική» και σημείωσε: «Η εκκίνηση της διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα γίνει με γνώμονα την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος. Είναι, άλλωστε, η διαδικασία αυτή, δικαιοδοσία και ευθύνη ολόκληρης της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είναι χρέος Δημοκρατίας».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της διάθεσης να προσεγγίσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, παρατηρώντας: «Έχουμε τη βούληση να υιοθετούμε ρεαλιστικές προτάσεις, από κάθε πολιτικό και κοινωνικό φορέα. Δεν διεκδικούμε αποκλειστικότητα ιδεών. Διεκδικούμε το καλύτερο για τον Τόπο μας. Ακούμε όλους τους πολίτες, ό,τι κι αν ψήφισαν. Είμαστε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».
Ο Κ.Καραμανλής χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «κυβέρνηση που κινείται με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κυβέρνηση Ευθύνης» που μιλά «τη γλώσσα της πραγματικότητας, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς υπερβολές, χωρίς υπεκφυγές» και δεσμεύεται για «σταθερά και αποφασιστικά βήματα μπροστά, για χειροπιαστά αποτελέσματα».
Θέτοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των πυροπλήκτων, λέγοντας: «Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των συμπολιτών μας και η ανασυγκρότηση των περιοχών που έπληξαν οι φωτιές του Αυγούστου. Στόχος μας είναι η διασφάλιση μιας νέας, δυναμικής, αλλά και βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για την ενδυνάμωση -όπως είπε- του κοινωνικού κράτους δικαίου, υπογραμμίζοντας: «Βασικό και καινοτόμο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Οι ρυθμίσεις που καταθέσαμε στη Βουλή, για την άρση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, νομοθετούνται πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Από την 1/1/08 αυξάνονται, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, το ΕΚΑΣ, το κατώτατο επίδομα ανεργίας και οι συντάξεις του ΟΓΑ, χορηγείται στις τρίτεκνες οικογένειες το πολυτεκνικό επίδομα και μπαίνει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, τόνισε: «Τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζονται ερήμην της κοινωνίας. Αντιμετωπίζονται όταν η κοινωνία συμμετέχει τόσο στον προβληματισμό, όσο και στην αναζήτηση λύσεων, απορρίπτοντας ωραιοποιήσεις και επιβάλλοντας υπευθυνότητα. Για το σκοπό αυτό, ανοίγουμε, άμεσα, ευρύτατο, υπεύθυνο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους».
Τόνισε, δε: «H χρηματοδότηση του Συστήματος εξασφαλίζεται μέσα από τη δέσμη μέτρων που ανέφερα και βέβαια μέσα από τη σταθερά ανοδική πορεία της Οικονομίας, χωρίς πρόσθετες εισφορές, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και χωρίς μείωση των συντάξεων» και πρόσθεσε πως «από το 2009 καθιερώνεται Κατώτατη Εθνική Σύνταξη, που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας».
Σημείωσε ότι «προτεραιότητα δίδεται στην ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων, στην αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων, στον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στη θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων το επιθυμούν, και πέρα από τα όρια συνταξιοδότησης».
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Η Ελλάδα κινείται με γνώμονα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. [...] Αναπτύσσουμε διμερή και πολυμερή συνεργασία με όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Με όλες τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας».
Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, λέγοντας: «Επιδιώκουμε την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Αρχών της ΕΕ. Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η πλήρης ένταξή της απαιτεί την πλήρη προσαρμογή της στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.
»Καταστήσαμε, ταυτόχρονα, σαφές προς τα γειτονικά Σκόπια ότι, εάν πράγματι επιθυμούν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οφείλουν να σέβονται στο ακέραιο τις Συμφωνίες και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους».
Όσον αφορά στο θέμα της διαφάνειας, υπογράμμισε: «Η αδειοδότηση ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, τόσο στο αναλογικό, όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον, είναι αποκλειστικές αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η Κυβέρνηση έδωσε στην Ανεξάρτητη Αρχή όλα όσα χρειάζεται για να γίνει, επιτέλους, ό,τι δεν έγινε εδώ και 20 χρόνια. Στο μεταξύ, οι νόμοι για τη διαφάνεια, τις δημοσκοπήσεις, τον Επαρχιακό Τύπο, τον ανταγωνισμό στα ΜΜΕ, δημιουργούν νέες συνθήκες ποιότητας και διαφάνειας. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων της κρατικής διαφήμισης, αποδεικνύει ότι επιλέγουμε τη διαφάνεια και κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: