Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα έναν ακόμα περιοριστικό προϋπολογισμό για το 2008, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έως το 2010.
Η Ελλάδα, που εξήλθε πρόσφατα από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκή Ένωσης μετά τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, στοχεύει σε μείωσή του στο 2,4% φέτος και στο 1,8% για το 2008.
Το πιο πιθανόν είναι η κυβέρνηση να μην επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα φέτος, ωστόσο, αυτό θα διατηρηθεί κάτω από το όριο 3% επί του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ, καθώς οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά λόγω των αποζημιώσεων προς τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών.
Η κυβέρνηση, που θα παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού την 1η Οκτωβρίου, έχει εκτιμήσει το κόστος των ζημιών στο 0,6% περίπου του ΑΕΠ.
«Βασικός στόχος και αυτού του προϋπολογισμού θα είναι η ενίσχυση της προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2010» είπε στο Reuters ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ισχυρή αύξηση των εσόδων και περιορισμένη αύξηση των δαπανών» σημείωσε.
Ο προϋπολογισμός του 2008 θα βασίζεται σε εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης περίπου 4%, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να ανέρχεται στα 200 δισ. ευρώ περίπου. Στο πρώτο εξάμηνο του 2007, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4,4%.
Οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού δεν θα βασίζονται στην αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25%, για την οποία η κυβέρνηση αναμένει ακόμη την έγκριση της Εurostat.
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αναθεώρηση ίσως να οδηγήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας κατά 0,50% περίπου.
«Η ισχνή πλειοψηφία με δύο βουλευτές θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την αποτελεσματική προώθηση των αναγκαίων, αλλά με πολιτικό κόστος σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων» είπε στο Reuters οικονομολόγος ελληνικής τράπεζας. Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται το Ασφαλιστικό και η ριζική αναδιάρθρωσή του.
Η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες εντάσσεται στην οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε πώληση ποσοστών στον ΟΤΕ, την Τράπεζα Αττικής, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα αναμενόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2008, αλλά είπε ότι «οι αυξήσεις προς τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα είναι υψηλότερες του πληθωρισμού».
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου