Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μία εβδομάδα προ των εκλογών, στο επίκεντρο βρέθηκαν όλα τα επίκαιρα ζητήματα, καθώς και οι παροχές που εξήγγειλε την προηγούμενη ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τα μετεκλογικά σενάρια περί μη αυτοδυναμίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι από την πλευρά του κόμματός του, και σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, δεν υφίστανται περιθώρια συνεννόησης και συνεπώς χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα πάμε σε νέες εκλογές. Πρόσθεσε δε ότι «η αρνητική ψήφος δεν οδηγεί πουθενά».
Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η άποψη που διατυπώνει «δεν έχει την έννοια της πίεσης ή του εκβιασμού, αλλά αποτελεί απλά την αλήθεια». Σήμερα, εξήγησε, σε ό,τι αφορά τη ΝΔ δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες συνεργασίας. «Δεν θα ζητήσω από τους πολίτες να πάμε σε εκλογές, αλλά είναι φυσικό επακόλουθο αφού δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, να πάμε σε εκλογές και αυτή είναι μια ευθεία και ειλικρινής τοποθέτηση», είπε.
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής απέκρουσε το ενδεχόμενο ήττας της ΝΔ, δηλώνοντας πεπεισμένος για την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ σε ερώτηση για το εάν σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε λίγες ημέρες γίνομαι 51 χρόνων. Λίγο νωρίς δεν με σπρώχνεται να βγω στη σύνταξη;».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην περίπτωση που η αυτοδυναμία είναι οριακή τόνισε πως «έχω την πολιτική βούληση να προχωρήσω στις αλλαγές και στις τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν είναι θέμα αριθμών αλλά πολιτικής βούλησης για το τι πρέπει να γίνει».
Ερωτηθείς εάν είναι στις προθέσεις του η αλλαγή του εκλογικού νόμου, είπε ότι δεν προχώρησε στην αλλαγή του ισχύοντος από σεβασμό στους θεσμούς, αν και θα μπορούσε, καθώς και λόγω της πεποίθησής του ότι πρέπει να δίνεται η ευκαιρία ένας εκλογικός νόμος να εφαρμόζεται έστω μία φορά. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, θα δούμε τα δεδομένα της επόμενης ημέρας και θα αποφασίσουμε.
Αναφορικά με όσα εξήγγειλε κατά την ομιλία του Σαββάτου στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ, και ειδικότερα την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών, ξεκαθάρισε ότι θα αντικατασταθούν με ένα τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου, το οποίο θα καταβάλλεται εφάπαξ με την υπογραφή του συμβολαίου.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο λοιπό πρόγραμμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, δήλωσε θιασώτης της μείωσης της φορολογίας και τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε, αν και σημαντικά για τους πολίτες, είναι περιορισμένης έκτασης σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ ο κ. Καραμανλής τόνισε εκ νέου ότι δεν είναι στις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, κανείς «δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια».
Για την υπόθεση των ομολόγων, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι ένα σοβαρό θέμα, και δήλωσε ότι η κυβέρνηση το αποκάλυψε, το έστειλε στη Δικαιοσύνη, έλαβε μέτρα για τις διοικήσεις των Ταμείων και μερίμνησε ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στα Ταμεία. Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και από εκεί και πέρα, όπως είπε, αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να τιμωρήσει όποιον εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση.
Εξάλλου, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών είπε χαρακτηριστικά ότι «θα ήθελα να μάθω εγώ πρώτος ποιος παρακολουθούσε το τηλέφωνό μου» και παρέπεμψε στην έρευνα της Δικαιοσύνης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ, την ώρα της κρίσης, για τυχόν αλλαγές προσώπων λόγω των δυσλειτουργιών που παρουσιάστηκαν στις πυρκαγιές, τόνισε όμως ότι όλοι κρίνονται και αξιολογούνται, αλλά στόχος δεν είναι «να δημιουργούνται εφήμερες εντυπώσεις», αλλά η αποτελεσματικότητα της διοίκησης.
Για τις πυρόπληκτες περιοχές, πέραν των μέτρων που έχουν ληφθεί, διαβεβαίωσε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν και επανέλαβε ότι αυτή η δοκιμασία έγινε αφορμή να αναδειχθεί ένας «νέος πατριωτισμός» των Ελλήνων. Η τραγωδία των πυρκαγιών σφράγισε, όπως είπε, την απόφασή του να μην μπει σε κομματικές αντιπαραθέσεις.
Σε ερώτηση για το τι δεν θα ήθελε να ξανασυμβεί, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό που δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει εκ νέου είναι «να σε παίρνει τηλέφωνο ο υπουργός Αμυνας και να σου λέει ότι σε δέκα λεπτά θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα καταρρίψεις ένα αεροπλάνο με επιβάτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά».
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλές σε οικονομικό επίπεδο και ότι για τη μία εκκρεμότητα που παραμένει, την κοινά αποδεκτή ονομασία, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα, τα οποία δεν έχουν γίνει από την άλλη πλευρά.
Όσο η ΠΓΔΜ δεν δείχνει να θέλει θέλησης συνεργασίας -πρόσθεσε- δεν μπορούμε να στηρίξουμε τον ευρωπαϊκό ή ευρωατλαντικό της προσανατολισμό. Η χώρα μας δεν απεκδύεται των όποιων μέσων διαθέτει, αλλά ούτε είναι και η ώρα να αποκαλύψει εκ των προτέρων όλους τους χειρισμούς της.
«Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός, αλλά και σε κανέναν δεν επιτρέπω να δηλώνει περισσότερο ευαίσθητος, σε αυτό το θέμα που έχει σχέση με τη Μακεδονία, από εμένα» πρόσθεσε.
Για το βιβλίο της Ιστορίας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν συμφωνεί με αρκετά σημεία του, τόνισε όμως ότι δεν είναι έργο υπεύθυνης κυβέρνησης να το αποσύρει στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Το βιβλίο έχει υποστεί αλλαγές και θα αξιολογηθεί εκ νέου, πρόσθεσε, λέγοντας ότι αν κριθεί μετά και τις διορθώσεις ότι το βιβλίο πρέπει να αποσυρθεί τότε θα πάμε σε νέο διαγωνισμό.
Για το Ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε ο διάλογος και τώρα είναι η ώρα των αλλαγών. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι έχει την πολιτική βούληση να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις και σημείωσε ότι το Ασφαλιστικό είναι βασική προτεραιότητα.
Για το εάν επηρέασαν τη διεθνή εικόνα τις χώρας, οι πυρκαγιές και οι εκτιμήσεις περί ασύμμετρων απειλών, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, όπως αυτό φαίνεται άλλωστε στην ανοδική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι «την ώρα που κάποιοι κινδυνολογούσαν», όπως είπε, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκίνησε τη διαδικασία για την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver, το οποίο επιτρέπει σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών να μεταβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να απαιτείται η έκδοση βίζας.
Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα παραμένει στους στόχους του, ωστόσο πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα του κράτους και της διοίκησης και για αυτό η όποια κίνηση πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά και προσεγμένα βήματα.
Σε ερώτηση εάν σε ενδεχόμενη νέα κυβέρνησή του έχουν θέση νέα πρόσωπα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ανανέωση είναι καθημερινή πρακτική στην παράταξή του και ότι, από αυτήν την άποψη, βεβαίως έχουν θέση ευκαιρίες για νέα πρόσωπα. Σε άλλη ερώτηση για το ποιος είναι το «νούμερο 2» στο κόμμα του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε αυτή τη θέση βρίσκονται πάρα πολλά στελέχη και ο ίδιος αισθάνεται ως πρώτος μεταξύ ίσων.
Σχετικά με το υπό αναθεώρηση άρθρο 24 του Συντάγματος για τα δάση, ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά το πραγματικό δάσος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει λέγοντας ότι υπάρχουν βάσιμοι προβληματισμοί.
Τέλος, ο Κ.Καραμανλής δήλωσε εκ νέου ότι δεν θα ακολουθήσει προσπάθειες «όξυνσης και πόλωσης», προσθέτοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «ο λαός μας ζυγίζει όλους και κρίνει το έργο και τα λόγια του καθενός», απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τον χαρακτήρισε συμπαθή αλλά αποδείχθηκε «λίγος» ως πρωθυπουργός.
* Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο κ. Καραμανλής περιγράφει, μεταξύ άλλων, ως εξής τις προτεραιότητες μίας νέας κυβέρνησής του: Συνέχιση μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, τομές στη λειτουργία του κράτους και μεταρρύθμιση στο κοινωνικό κράτος.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου