Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

8/9/07: Σενάρια για τις εκλογές

Τα «αγκάθια» της αυτοδυναμίας
Τρία σενάρια μετεκλογικού θρίλερ απασχολούν τη Ρηγίλλης και τη Χ.Τρικούπη

Θολό παραμένει το εκλογικό τοπίο μία εβδομάδα πριν από τη 16η Σεπτεμβρίου. Τα εκλογικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων προσαρμόζουν τη στρατηγική τους με στόχο πρώτον τη νίκη και δεύτερον την αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, όλα δείχνουν ότι 140.000 ψηφοφόροι, δηλαδή, περίπου το 2% των ψήφων στην κάλπη, θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν:
α) το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κερδίσει τις εκλογές, και
β) αν το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, θα έχει και αυτοδυναμία.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται τα κόμματα εξουσίας για τη νίκη και την αυτοδυναμία εξαρτώνται άμεσα από το αν τελικά θα είναι πέντε τα κόμματα της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής και από το τι ποσοστά θα συγκεντρώσουν.

Τρία σενάρια-θρίλερ
Τα σενάρια που απασχολούν την κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση, και προέρχονται από τις αναλύσεις των εκλογολόγων, είναι τα ακόλουθα:
1. Τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν άθροισμα 82,5%, με το πρώτο κόμμα να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 41,5% και το δεύτερο να μένει στο 41%. Παρά την ισχνή διαφορά τού 0,5%, η οποία μπορεί να μεταφράζεται και με 35.000-40.000 ψήφους, το πρώτο κόμμα θα εκλέξει 151 βουλευτές και το δεύτερο μόλις 110.
2. Το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων να είναι 80% και η διαφορά μεταξύ τους στο 2% ήτοι 41% με 39%. Το σενάριο αυτό προβλέπει πλειοψηφία 151 εδρών για το πρώτο κόμμα και 106 έδρες για το δεύτερο.
3. Τα δύο κόμματα να συγκεντρώσουν συνολικά 81,1%, με ποσοστό 40,6% το πρώτο και 40,5% το δεύτερο, δηλαδή διαφορά 0,1% που σε ψήφους μπορεί να μεταφράζεται 7.000-8.000. Σ΄ αυτήν την περίπτωση το πρώτο κόμμα θα καταλάβει 149 έδρες και το δεύτερο 109.
Προϋπόθεση και για τα τρία σενάρια είναι να μπουν στη Βουλή και τα τρία μικρότερα κόμματα ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: το ΚΚΕ να πάρει πάνω από 7%, ο ΣΥΝ πάνω από 4% και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη να εισέλθει άνετα στη Βουλή. Δηλαδή και τα τρία κόμματα μαζί να κυμαίνονται μεταξύ 13,5% και 15%.

Ο εκλογικός νόμος
Όπως σημειώνει στην εφημερίδα ο αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο η απόκτηση αυτοδυναμίας (151 έδρες) δεν εξαρτάται πλέον ούτε από τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα ούτε από τα αποτελέσματα σε επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.
Οι μόνοι παράγοντες που καθορίζουν την αυτοδυναμία είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (που ξεπερνούν το 3%).
Η σχέση μάλιστα μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων είναι απολύτως γραμμική, δηλαδή το απαιτούμενο ποσοστό του πρώτου κόμματος για την αυτοδυναμία αυξάνεται στο μέτρο που αυξάνεται και το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που ξεπερνούν το 3%.
Έτσι, το απόλυτο ποσοστό για την αυτοδυναμία είναι το 42,7%, ενώ ενδέχεται ακόμη και ένα ποσοστό της τάξεως του 40% να επαρκεί, αν τα κόμματα που δεν εκπροσωπηθούν στη Βουλή συγκεντρώσουν περίπου το 6% των ψήφων (όπως το 1996).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: