Οι παροχές προς τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και το Ασφαλιστικό, οι αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η περιφερειακή ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση στην Παιδεία, ήταν οι κύριοι άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στην ομιλία του στην 72η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, σημειώνοντας όμως ότι «από αυτή τη δοκιμασία βγαίνουμε οπλισμένοι με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» και με ένα πολύτιμο κεκτημένο, όπως είπε, «την πρωτοφανή αλληλεγγύη και την άμιλλα προσφοράς που επέδειξαν οι Έλληνες».
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «πρώτη, άμεση και κατεπείγουσα προτεραιότητα» την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και δεσμεύτηκε ότι «η Πολιτεία θα πράξει οτιδήποτε χρειάζεται, για όσο χρόνο απαιτείται, για να επουλωθούν πλήρως όλες οι πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα».
Προχωρώντας σε έναν απολογισμό των προηγούμενων τρεισήμισι ετών, αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν, με ιδιαίτερη αναφορά στην εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.
«Όλα αυτά που κερδίσαμε, όλα αυτά που πετύχαμε μαζί, με κοινή προσπάθεια και θυσίες, οφείλουμε τώρα να τα διασφαλίσουμε. Οφείλουμε ταυτόχρονα, να προχωρήσουμε πιο πέρα, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά (...) Γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
Ο Κ.Καραμανλής έθεσε ως «κεντρική στόχευση για την περίοδο που ακολουθεί» την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής -προτεραιότητα που, όπως είπε, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2008, για τον οποίο επανέλαβε ότι αποτελεί «εθνική υπόθεση»- και δεσμεύτηκε ότι «τα νομοσχέδια που καταθέσαμε για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, πρόκειται να ψηφιστούν άμεσα από τη νέα Βουλή», όπως και το νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός περιέγραψε πέντε άξονες για τη νέα κυβερνητική θητεία που διεκδικεί και οι οποίοι είναι οι εξής:
(1) αλλαγές στο κράτος,
(2) ενίσχυση του κοινωνικού κράτους,
(3) συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας,
(4) προστασία του περιβάλλοντος,
(5) Κοινωνία της Γνώσης, λέγοντας παράλληλα ότι δεν νοείται πλέον οικονομική ανάπτυξη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος.
Αναπτύσσοντας τους σχεδιασμούς του πάνω στους άξονες αυτούς, ο κ. Καραμανλής παραδέχτηκε, μεταξύ άλλων, ότι «ασφαλώς και δεν έγιναν όλα τέλεια, παρουσιάστηκαν αδυναμίες, υπήρξαν και κάποιες καθυστερήσεις» πρόσθεσε όμως ότι «έγιναν σημαντικά βήματα» και ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα που πρέπει να γίνουν την επόμενη περίοδο.
Παροχές
Επίσης, ανακοίνωσε τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες από τον Ιανουάριο του 2008 και την καθιέρωση, από το 2009, κατώτατης εθνικής σύνταξης που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας, με παράλληλη προώθηση της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης που προβλέπει μεταξύ άλλων απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων και κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και αντικατάσταση τους με ένα τέλος 1% επί της αξίας του ακινήτου.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η αγορά πρώτης κατοικίας θα απαλαχθεί πλήρως από φόρους και τέλη, με στόχο «να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους και ιδίως τα νέα ζευγάρια να αρχίσουν πιο εύκολα τη ζωή τους».
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «προχωρούμε στην κατεύθυνση της επίλυσης του ασφαλιστικού ζητήματος (...) χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και χωρίς μείωση των συντάξεων» αλλά με παροχή κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων το επιθυμούν πέραν των ορίων συνταξιοδότησης.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για εξασφάλιση πρόσθετων πόρων από περιορισμό σπατάλης, ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων, αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας τους, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, εξυγίανση των κλάδων Υγείας και εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών.
Παράλληλα, ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι «στρατηγικός μας στόχος είναι η ολική αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος στις τρεις βαθμίδες, αλλά και την προσχολική αγωγή. Και βέβαια παραμένει σταθερή προτεραιότητά μας η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.»
«Ο απολογισμός μας είναι ειλικρινής και ξεκάθαρος. Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Δεν ολοκληρώθηκαν όμως όλα. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» είπε ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνοντας ότι «καταγράφηκαν και αδυναμίες τις οποίες «γνωρίζουμε, διότι μόνο έτσι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε».
«Η πρόκληση που τώρα ανοίγεται μπροστά μας είναι αν η πορεία αυτή, που αποδεδειγμένα παράγει αποτελέσματα για όλους, θα συνεχιστεί. Ή αν ο τόπος θα ξαναγυρίσει πίσω, στις σπατάλες, τα ελλείμματα και το τέλμα. Διότι υπάρχουν και εκείνοι που λένε 'όχι' σε κάθε μεταρρύθμιση. Που κοιτάνε μόνο πίσω» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
«Το μόνο που δεν χρειάζεται ο τόπος είναι η αστάθεια και η παραλυσία. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, για να προχωρεί με αποφασιστικότητα στις βαθιές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και συστράτευση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου