Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

8/10/07: Η Eurostat ενέκρινε την αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά μόλις 9,6%

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, για την περίοδο 2000-2006, όπως ανακοίνωσε επισήμως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Δευτέρα.
«Η αύξηση του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2000 διαμορφώθηκε στο 9,6%» είπε η ΕΣΥΕ σε ανακοίνωσή της.
Η κυβέρνηση ανέμενε την έγκριση της Eurostat για να αναθεωρήσει το ΑΕΠ για το διάστημα 2002-2006, ώστε να συμπεριλάβει μέρος της παραοικονομίας (λαθρεμπόριο τσιγάρων και ποτών, πορνεία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), κάτι που όταν είχε δημοσιοποιηθεί είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
Η αναθεώρηση θα βελτιώσει αυτόματα βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά θα μπορούσε τελικά και να αυξήσει τις υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΕ.
Η αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25% σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επιστρέψει κοινοτικά κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ.
Πρόσθετα μέτρα;
Με την απόφαση της Eurostat διαφοροποιούνται πάλι τα δεδομένα για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και εκτιμάται ότι η ΕΕ θα πιέσει την κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα είναι υψηλότερα απ' ότι εκτιμούσε η κυβέρνηση με το σχέδιο αναθεώρησης του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι συζητήσεις με την Eurostat κάλυψαν όλα τα σημεία της αναθεώρησης και οι αλλαγές από την αρχική εκτίμηση οφείλονται στην προσαρμογή από την προσέγγιση της παραγωγής η οποία χρησιμοποιήθηκε προς την προσέγγιση της δαπάνης, στη συμμετοχή του κλάδου κατασκευών στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας και στην περίοδο απόσβεσης δημοσίων υποδομών.Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί πίνακες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI Committee) που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.

ΠΑΣΟΚ: Η Eurostat κατέρριψε τον μύθο
Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Β.Παπανδρέου δήλωσε ότι η απόφαση της Eurostat «κατέρριψε τον μύθο, που επιμελώς προσπάθησε να χτίσει ο κ. Αλογοσκούφης, περί αξιόπιστης κυβέρνησης, η οποία δίνει τα πραγματικά στοιχεία και, δήθεν, δεν κάνει αλχημείες με αυτά».
«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ενέπλεξε, για ακόμη μία φορά, την Στατιστική Υπηρεσία σε μικρομομματικά παιχνίδια» είπε η κ. Παπανδρέου και προσέθεσε ότι η «εικόνα αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης συμπληρώνεται με την άνοδο του πληθωρισμού και της ανεργίας μετά τις εκλογές και τις «τραγελαφικές κινήσεις στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και της φορολογίας ακινήτων».
«Η αναθεώρηση του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 9,6% αντί για 25,7% που ισχυριζόταν η κυβέρνηση και η αξιοπιστία των πεπραγμένων της δοκιμάζεται, για μια ακόμη φορά. Έναν ολόκληρο χρόνο μετά την υποβολή των στοιχείων, που μας έκαναν κατά 25,7% πλουσιότερους στα χαρτιά, στην Eurostat και αφού η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου με αιχμηρά σχόλια σε βάρος της χώρας μας, η προχειρότητα των χειρισμών της κυβέρνησης οδηγεί, και πάλι, στο διεθνή διασυρμό της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Ραγκούσης.
«Μέσα από τη σημερινή ανακοίνωση προκύπτουν σαφώς οι μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν με τα στοιχεία. Αλλά δεν υπάρχει λέξη για το 'λογαριασμό' που έρχεται. Αποκαλύπτεται και πάλι πως οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις περί διαφάνειας και αξιοπιστίας των στοιχείων για τη Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένουν κούφια λόγια», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει: «Μετά την «απογραφή», η ΕΣΥΕ δέχεται ένα ακόμα πλήγμα. Άλλωστε τα στοιχεία που δημοσιεύονται για την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα, δημιουργούν συνεχώς εύλογες απορίες και ερωτηματικά. Είναι τυχαίο ότι η ανεργία κι ο πληθωρισμός μειώθηκαν, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, προεκλογικά για να αυξηθούν αμέσως μετά; Οι μεθοδεύσεις και το αλαλούμ της κυβέρνησης δεν έχουν όρια».
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Στα 800 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο λογαριασμός της αναθεώρησης του ΑΕΠ

Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ αλλά λιγότερα από 800 εκατ. θα καταβάλει η Ελλάδα στην ΕΕ ως αναδρομικά λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 9,6% και στη συνέχεια θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση του θέματος από το υπουργείο Οικονομίας.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, το ποσό των 600 και πλέον εκατ. ευρώ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2007, ενώ τα 200 και πλέον εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τους επόμενους προϋπολογισμούς, αρχής γενομένης από το 2008.

Τα στοιχεία αυτά θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάρτιση σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2008.

«Μύθος το ελληνικό θαύμα»

Το θέμα της αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ απασχόλησε και αυτή τη φορά τον διεθνή Τύπο.

Στο φύλλο της Τετάρτης, η γαλλική εφημερίδα Le Μonde γράφει ότι «η Ελλάδα δεν είναι τόσο πλούσια όσο νόμιζαν οι ηγέτες της», καθώς «το αναθεωρημένο ΑΕΠ δεν είναι παρά 9,6% και όχι 25,7% υψηλότερο».

Στο άρθρο με τίτλο «Το ελληνικό θαύμα ήταν μύθος», αναφέρεται ότι «ύστερα από πολλούς μήνες εξετάσεων η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης [Εurostat] δεν δέχθηκε τις αρχικές προτάσεις των Ελλήνων».

«Καθώς ήταν ήδη στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών για την έκταση των ελλειμμάτων της, αλλά και για τον τρόπο που τα υπολογίζει, η Αθήνα είχε αναγγείλει τον Σεπτέμβριο του 2006 ότι θα έπαιρνε υπόψη της την υπόγεια οικονομία, πράγμα που της επέτρεψε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά ένα τέταρτο».

»Η αναγγελία αυτή έκανε τους ειδικούς της Κομισιόν να τραβάνε τα μαλλιά τους», παρ' όλο που στηριζόταν στην ύπαρξη, «υπόγειας οικονομίας στην Ελλάδα, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά στο 28,6%».