Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

27/10/07: Αδυναμία υπολογισμού της αξίας των ακινήτων μέσω Τaxis «απειλεί» τον ενιαίο φόρο

Σε αδιέξοδο οδηγείται το σχέδιο εφαρμογής ενιαίου φόρου στα ακίνητα, καθώς το Taxis δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το ύψος της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και η ΔΕΗ ζητά «προμήθεια εισπράκτορα» αν αναλάβει το ρόλο αυτό.
Ως λύση προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η κατάρτιση του απαραίτητου «περιουσιολογίου».
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προτίθεται να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία για να περάσει σε ηλεκτρονική βάση τα δεδομένα των πέντε και πλέον εκατομμυρίων δηλώσεων Ε9, όπου έχουν δηλωθεί πάνω από 30 εκατ. ακίνητα, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για το «περιουσιολόγιο».
Εν συνεχεία, μέσω ειδικού προγράμματος το κάθε ακίνητο θα πρέπει να συνδεθεί με τις αντικειμενικές αξίες για να υπολογιστεί το ύψος της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.
Το υπουργείο στράφηκε και στη ΔΕΗ, η οποία όμως ζητεί προμήθεια για να εισπράττει για λογαριασμό της κυβέρνησης τον ενιαίο φόρο για κάθε ακίνητο.
Και εδώ όμως, υπάρχει επιπλέον πρόβλημα, αφού η ΔΕΗ δε μπορεί να διαχωρίζει ποια ακίνητα αποτελούν πρώτη κατοικία, οπότε απαλλάσσονται από το φόρο, ενώ σε αρκετά σπίτια ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: