Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

27/10/07: Νέα γκάλοπ για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ δύο εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές εκλογές

Στον τελευταίο γύρο εισέρχεται η κούρσα για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, με τους τρεις υποψηφίους να αναζητούν τα πλεονεκτήματα που θα τους δώσουν το προβάδισμα στην τελική ευθεία.
Τρεις νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο, δίνουν το προβάδισμα στον Γ.Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος και τον Ευ.Βενιζέλο σε πλεονεκτική θέση σε μία αναμέτρηση με τον Κ.Καραμανλή.
Οι τρεις υποψήφιοι συνεχίζουν τις περιοδείες τους, ελπίζοντας να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων, εν όψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με Το Βήμα, ο κ. Βενιζέλος μεταβάλλει τα σχέδιά του και των συνεργατών του, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην Αθήνα, όπου οι μετρήσεις τον φέρνουν να υστερεί έναντι του κ. Παπανδρέου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, από αυτούς που λένε ότι θα ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος συγκεντρώνει στην Αττική 31,8% έναντι 47,8% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Παπανδρέου είναι 58,6% στην Αττική και 46,1 στην υπόλοιπη Ελλάδα, και για τον Κ.Σκανδαλίδη 5,1% στην Αττική και 3,5% στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο Γ.Παπανδρέου θα καταθέσει στη Συνδιάσκεψη τη διακήρυξή του, που αποτελείται από πέντε ενότητες, αντίθετα από τον κ. Βενιζέλο που έχει επιλέξει την τμηματική παρουσίασή της και θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο.
Τρεις νέες δημοσκοπήσεις
Την ίδια ώρα τρία νέα γκάλοπ επιβεβαιώνουν το παράδοξο που είχαν δείξει και άλλες μετρήσεις, με τον κ. Βενιζέλο να θεωρείται ικανότερος να κερδίσει τον κ. Καραμανλή σε εθνικές εκλογές και τον κ. Παπανδρέου να προηγείται καθαρά στις προτιμήσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Σε έρευνα της εταιρείας Marc για το Έθνος της Κυριακής, που διενεργήθηκε σε 113 νοικοκυριά το διάστημα 22-27 Οκτωβρίου σε 1.113 νοικοκυριά, στο ερώτημα «ποιον επιθυμείται να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 40,2% στο σύνολο των ψηφοφόρων, 50,7% σε εκείνους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, καθώς και 54,1% σε όσους δηλώνουν ότι τα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου.
Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι για τον κ. Βενιζέλο είναι 33,4% (σύνολο ψηφοφόρων), 39,4% (ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ), 40,4% (ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν). Ο κ. Σκανδαλίδης συγκεντρώνει αντιστοίχως, 10,2%, 4%, 1,1%.
Στην παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί) ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 70% στο σύνολο των ψηφοφόρων και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο κ. Βενιζέλος (20,1% - 21,8%) και ο κ. Σκανδαλίδης (0,6% - 0,9%).
Εντούτοις, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γ.Παπανδρέου έχει 2,8 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ με αρχηγό τον Κ.Καραμανλή (ΝΔ 35,5% - ΠΑΣΟΚ 32,7%), ενώ με το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Ευ.Βενιζέλο περνά μπροστά με διαφορά 0,8% (ΠΑΣΟΚ 33,2% - ΝΔ 32,4%).
Σε αντίστοιχο γκάλοπ της Alco για το Πρώτο Θέμα, που έγινε στις 22-24 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων, ο κ. Παπανδρέου προηγείται με 43,9% έναντι 39,3% του κ. Βενιζέλου και 5,7% του κ. Σκανδαλίδη στην πρόθεση ψήφου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με βάση όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν.
Στο ερώτημα ποιος κερδίζει τυχόν εθνικές εκλογές, ο κ. Καραμανλής με αντίπαλο τον κ. Παπανδρέου προηγείται με 64,8% στο σύνολο των ψηφοφόρων και 40,5% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Τα αντίστοιχα ποσοστά του κ. Παπανδρέου είναι 18,5% και 38,6%.
Στην ίδια ερώτηση αλλά με αντίπαλο τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται στο σύνολο της κοινής γνώμης (47,1% έναντι 29,1%), αλλά η εικόνα αντιστρέφεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (30,2% έναντι 50,7%).
Τέλος, σε έρευνα της Rass για Το Παρόν, σε δείγμα 1001 ατόμων στις 23-24 Οκτωβρίου, στην πρόθεση ψήφου όσων δηλώνουν δυνάμει ψηφοφόροι των εσωκομματικών εκλογών ο Γ.Παπανδρέου προηγείται με 57,4% έναντι 31,5% του κ. Βενιζέλου και 4,6% του κ. Σκανδαλίδη.
Στην παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου) ο κ. Παπανδρέου προηγείται με 66,4% έναντι 19,9% του κ. Βενιζέλου και 1,9% του κ. Σκανδαλίδη.
Συνεντεύξεις Παπανδρέου, Βενιζέλου
Σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Γ.Παπανδρέου ζητεί την ψήφο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ και εντολή ρήξης με τους μηχανισμούς. «Είμαι ήδη διαφορετικός. Έμαθα, άλλαξα αποφάσισα» δηλώνει.
Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση σε εξωθεσμικά κέντρα και ΜΜΕ που, όπως επισημαίνει, τον πίεζαν να παραιτηθεί, απευθύνει έκκληση στα στελέχη να χαμηλώσουν τους τόνους και προαναγγέλλει «αισθητικές αλλαγές» στα σύμβολα του κόμματος, εφόσον εκλεγεί.
Ο κ. Παπανδρέου διατυπώνει, επίσης, πρότασή του για ένα νέο, ισχυρό και αντιπροσωπευτικό Πολιτικό Συμβούλιο και ένα Εθνικό Συμβούλιο και δηλώνει ότι θέλει τον Κ.Σημίτη «παρόντα στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ» και καλεί σε συνεργασία, επί συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου, την «άλλη Αριστερά».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αναφέρει ότι «ορισμένοι εκλαμβάνουν την αυτοκριτική ως συλλογική αυτοταπείνωση και ως ατομική υπεκφυγή. Θεωρούν επίσης ότι αυτοκριτική είναι η μετάθεση των ευθυνών από το παρόν στο παρελθόν και μάλιστα σταδιακά, από το πρόσφατο στο απώτερο».
Επίσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μακεδονία, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι «η δεύτερη ήττα είναι συνέχεια της πρώτης. Και ίσως να είχε αποφευχθεί αν από τη στιγμή που ανέλαβα την ηγεσία του κόμματος είχα ταυτόχρονα αναλάβει την προεδρία της κυβέρνησης, την ευθύνη για τον σχηματισμό των ψηφοδελτίων μας, την πρωτοβουλία να ζητήσω το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών σε χρόνο που δεν επέτρεπε εν τω μεταξύ να εμφανιστούν όλα εκείνα τα εκφυλιστικά φαινόμενα και οι αντιφάσεις που κατέστρεψαν την εικόνα μας πριν από τις εκλογές του 2004».
Σε ερώτηση για το θέμα των διαγραφών απαντά ως εξής: «Κανένα δημοκρατικό κόμμα, σαν κι αυτό που οραματίζομαι εγώ τουλάχιστον και για το οποίο αγωνίζομαι από την πρώτη στιγμή της πολιτικής μου καριέρας, δεν λύνει τα προβλήματα του με διαγραφές. Οι διαγραφές είναι αναγκαίες μόνο στην περίπτωση που κατά παραβίαση των κανόνων της πλειοψηφίας εξακολουθήσουν να υπάρχουν συνειδητές στρατηγικές υπονόμευσης της πορείας του Κινήματος και ιδεολογικής σύγχυσης για το ακριβές πολιτικό μας στίγμα και προγραμματικό πλαίσιο».
Ο κ. Βενιζέλος, που λέει σε ελεύθερη απόδοση ότι στις 11 Νοεμβρίου κρίνεται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, κρίνεται αν το ΠΑΣΟΚ θα νικήσει ή αν θα παραιτηθεί από την προοπτική νίκης, επισημαίνει ότι «οι άλλοι μιλάνε για διαγραφές, για λυτρωτικές διασπάσεις, για βελούδινα διαζύγια. Εμείς μιλάμε για ενότητα, για σύνθεση».Παράλληλα επισημαίνει ότι «προσωπική στρατηγική έχουν όσοι θέλουν να οδηγήσουν την παράταξη προς τα κάτω, όσοι κάθονται στην ιστορικά δεδομένη δύναμή της ή, πολύ περισσότερο, εκείνοι που αφαιρούν απ' αυτήν».
«Ο εκάστοτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσθέτει στην παράταξη πολιτικό εύρος και εκλογικά ποσοστά. Δεν πρέπει να «κάθεται» πάνω στη δεδομένη δύναμη της παράταξης ή πολύ περισσότερο να αφαιρεί απ' αυτήν. Υπό την έννοια αυτήν, ο εκάστοτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σίγουρα ο νέος πρόεδρος πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική της παράταξης, να την εκφράζει με καθαρότητα, να τη συνθέτει, να την οδηγεί προς τα επάνω και όχι προς τα κάτω. Το αντίθετο είναι αυτό που θα χαρακτήριζα προσωπική στρατηγική και όχι παραταξιακή» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: