Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

30/10/07: Πενήντα επαγγέλματα προς αφαίρεση από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών

Μεγάλο «μαχαίρι» στη λίστα των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται στα βαρέα και ανθυγιεινά σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση, παρ' όλο που δεκάδες κλάδοι εργαζομένων διεκδικούν να ενταχθούν σε αυτά, ώστε να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα κατά 5-7 έτη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της της εφημερίδας Τα Νέα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον αποκλεισμό 50 επαγγελματικών κατηγοριών από τον κανονισμό Βαρέων-Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης είναι επαγγέλματα όπως μουσικοί πνευστών οργάνων, μουσικοί και τραγουδιστές νυχτερινών κέντρων, εκφωνητές ραδιοφωνικών σταθμών, καταμετρητές κερμάτων ΗλΠΑΠ και ΕΑΣ, κουρείς-κομμωτές, σερβιτόροι μάγειροι και προσωπικό κουζίνας κ.ά.
Στη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής Μελέτης και Καταγραφής των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, τη Δευτέρα, αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν όλα τα αιτήματα, ώστε σε νέα συνεδρίαση στις 20 Νοεμβρίου να γίνει ένα «ξεκαθάρισμα».
Η θέση της ΓΣΕΕ είναι ότι η λίστα των ΒΑΕ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολύ περισσότερα επαγγέλματα, δεδομένου ότι -όπως επισημαίνεται- «έχει ουσιαστικά παγώσει από το 1984, και έκτοτε έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά οι εργασιακές συνθήκες».
Η ΓΣΕΕ κατέθεσε έναν κατ' αρχήν κατάλογο επαγγελμάτων τα οποία πρέπει να προστεθούν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως οι εναερίτες της ΔΕΗ, οι εφαρμοστές ναυπηγείων, οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες χρωμάτων κ.ά.
Στην κατηγορία των ΒΑΕ υπάγονται σήμερα περίπου 900.000 εργαζόμενοι και τα συνδικάτα προτείνουν να ενταχθούν τουλάχιστον άλλοι 150.000 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αρχίζουν από την Παρασκευή απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επέκταση της λίστας για τα ΒΑΕ που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο (π.χ. εργαζόμενοι στην καθαριότητα κ.ά.).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: