Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

31/10/07: «Πράσινο φως» για τη χρήση των καμερών κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων

Ταράζει τα νερά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς με γνωμοδότησή του για τη χρήση των καμερών της Τροχαίας, στην οποία αναφέρει ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να καταγράφει τα άτομα που δημιουργούν επεισόδια σε δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις και σε πορείες.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, οι κάμερες θα τίθενται σε λειτουργία με την έναρξη των επεισοδίων. Επίσης, οι βιντεοκασέτες και οι φωτογραφίες που θα έχει η ΕΛ.ΑΣ. μπορούν να χρησιμοποιούνται ως νόμιμα αποδεικτικά μέσα-στοιχεία ενώπιον των δικαστηρίων κατά των ατόμων που συλλαμβάνονται για τα επεισόδια.
Αντίθετα, η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να κατάσχει τις βιντεοκασέτες των τηλεοπτικών σταθμών και τα φιλμ των φωτορεπόρτερ.
Ειδικότερα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη γνωμοδότησή του αναφέρει τα εξής: «Στην περίπτωση κατά την οποία σε συναθροίσεις και ειδικότερα πριν, κατά ή μετά το τέλος διαδηλώσεων και πορειών διαπράττονται αυτόφωρα εγκλήματα (κακουργήματα ή πλημελήμματα) από άτομα συμμετέχοντα αρχήθεν ή παρεισφρήσαντα σε αυτές, είναι επιτρεπτή η εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, διά της χρήσεως των τιθεμένων τότε σε λειτουργία καταλλήλων τεχνικών μέσων, καταγραφή εικόνας και ήχου (καμερών φορητών ή σταθερών κλπ) αποτύπωση αυτών σε κασέτα, μαγνητοταινία, βιντεοταινία, φωτογραφία κλπ, με σκοπό τη βεβαίωση των τελουμένων αυτοφώρων εγκλημάτων, τον εντοπισμό των δραστών, την αποκάλυψη της ταυτότητας αυτών και εν τέλει τη χρήση τών άνω αποδεικτικών μέσων ενώπιον των δικαστικών αρχών».β. Δεν είναι επιτρεπτή η κατάσχεση από τις αστυνομικές αρχές κασετών, ταινιών, φωτογραφιών ή άλλων εξαρτημάτων στα οποία έχουν αποτυπωθεί με τη χρήση τεχνικών μέσων (καμερών κλπ) από εικονολήπτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή άλλους ιδιώτες, τελεσθέντα αυτόφωρα εγκλήματα. Δυνατή είναι μόνο η πρόσκληση για παράδοση αυτών'.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: