Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

31/10/07: Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη είχε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ.Καραμανλής.

Ο κ. Χατζηγάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2008 θα λειτουργήσουν έξι καινούργια.
Αυτό θα διευκολύνει παρά πολύ τους όρους διαβίωσης των κρατουμένων, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως μέχρι τον Ιανουάριο θα μετακινηθούν οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στην Ελαιώνα Θηβών, ενώ το οικόπεδο που θα αποδεσμευτεί θα δοθεί στο δήμο, ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα η περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τις φυλακές των ανδρών στον Κορυδαλλό, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι θα μεταφερθούν και αυτές στη συνέχεια. «Εξελίσσεται ήδη ένα γιγαντιαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα» είπε.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αργότερα ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι εκτός από τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν, θα γίνουν και προσλήψεις του αναγκαίου σωφρονιστικού προσωπικού. Προσέθεσε επίσης ότι το υγειονομικό σύστημα των φυλακών θα ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Το δεύτερο θέμα που συζήτησε ο κ. Χατζηγάκης με τον πρωθυπουργό αφορά τους κώδικες, από τους οποίους -όπως είπε- οι οκτώ κυριότεροι θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του 2008, ώστε να αναδιαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο της χώρας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι είναι επιθυμία του πρωθυπουργού να ολοκληρωθούν και να ψηφιστούν οι οχτώ κώδικες, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα προεδρεύει κάθε πρώτο δεκαήμερο των επιτροπών αυτών. Επίσης είπε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης και την εθελουσία έξοδο των δικαστών.
Το τρίτο θέμα, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφορά στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, στο οποίο θα περιληφθούν και άλλες διατάξεις που θα βοηθούν γενικότερα την καλύτερη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά σχετικά με τη χρήση καμερών από την Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις και πορείες είπε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι «κάποια στιγμή η κοινωνία θα πρέπει να στοιχίσει και να ζυγίσει τα προσωπικά δεδομένα και το κοινωνικό συμφέρον, το οποίο δεν πρέπει πάντα να το θυσιάζουμε στο βωμό της ατομικότητας».
Ο κ.Χατζηγάκης δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει ένας συγκερασμός ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα και στην κοινωνία ως σύνολο. «Καλή η ελευθερία -αν ήμουν δεξιός -δεξιός αυτό θα έλεγα- αλλά καλή και η ισότητα, (θα έλεγα) αν ήμουν αριστερός. Επομένως κάπου θα πρέπει να υπάρξει ένας συγκερασμός των δύο πραγμάτων: και της κοινωνίας και των προσωπικών δεδομένων» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: