Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

19/10/07: Ο Β.Μαγγίνας απέστειλε σε κόμματα και εταίρους την αναλογιστική μελέτη για ΙΚΑ και ΟΓΑ

Τμήματα της αναλογιστικής μελέτης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), που αναφέρονται στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ, έφτασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο υπουργείο Απασχόλησης. Την Παρασκευή το απόγευμα ο υπουργός Β.Μαγγίνας απέστειλε στους πολιτικούς αργηγούς και στους κοινωνικούς εταίρους τη μελέτη, παρά το οτι η κυβέρνηση είχε μιλήσει αρχικά για Δευτέρα.
Συγκεκριμένα το μεσημέρι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος, διευκρίνησε οτι η εν λόγω μελέτη ζητήθηκε από την ανεξάρτητη αναλογιστική αρχή και είναι στην αγγλική γλώσσα. «Έχει ήδη αρχίσει η μετάφρασή της και όταν ολοκληρωθεί στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα δοθεί το μεταφρασμένο κείμενο - πιθανόν τη Δευτέρα - στα κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους, πρόσθεσε» είχε διευκρινίσει ο κ. Αντώναρος.
Μάλλον το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε έντονη κριτική για την έλλειψη μελετών και γενικά της απαραίτητης προετοιμασίας, ώστε να εξασφαλιστεί ένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός διάλογος, μάλλον επιτάχυνε τις διαδικασίες.
Πιέζει ο χρόνος, φαίνεται να λένε οι μελέτες
Κύκλοι που διοχετεύουν τις πληροφορίες, επιμένουν οτι στην έκθεση θα αναφέρεται πως θα πρέπει νωρίτερα, σε σχέση με το χρόνο που όριζε η προηγούμενη αναλογιστική μελέτη από το βρετανικό οίκο, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα του συστήματος σε βάθος χρονου.
Επίσης, θα σημειώνεται -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα η νομοθετιή πολυπλοκότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η πολυδιάσπαση και πολυνομία και η ανταποδοτικότητα εισφορών σε σχέση με τις παροχές.
Υπενθυμίζεται οτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, αναφερόμενος πριν από λίγες ημέρες στο περί 12 ετών όριο αντοχής για το ΙΚΑ, που εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ως απόσπασμα της έκθεσης, το απέδωσε στην παλαιά έκθεση του 2001.
«Όποιος θέλει μπορεί να ξαναγυρίσει στο διάλογο»
Στο διάλογο για το ασφαλιστικό δεν κλείνει καμία πόρτα για όποιον έχει φύγει και θέλει να γυρίσει, λέει η κυβέρνηση.
«Όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι είναι καλοδεχούμενοι αν πουν ιδέες και αν είναι παρόντες. Αυτό είναι το ζητούμενο», επεσήμανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Όλοι όσοι μπορούν και θέλουν να συνεισφέρουν, οι απόψεις τους είναι καλοδεχούμενες», ανέφερε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση, ούτε πρόκειται να αποκρύψει οποιοδήποτε στοιχείο όταν αρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.
«Φοβάμαι πως ορισμένοι βιάζονται», πρόσθεσε και παρέπεμψε στα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός στην τελευταία σύνοδο της ΚΕ της ΝΔ πριν από τις εκλογές, όπου παρουσίασε τους βασικούς άξονες βάσει των οποίων πρέπει να οργανωθεί η συζήτηση.
Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση οδηγείται και οδηγεί σε τυφλό διάλογο που οδεύει σε ναυάγιο, ο κ. Αντώναρος αφού εξέφρασε την απορία από που βγαίνει το συμπέρασμα περί ναυαγίου, είπε πως αυτοί οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ «ότι έφυγε χθες από τη συζήτηση γιατί δεν συζητήθηκαν θέματα ουσίας» είναι έωλα, αβάσιμα και αστήριχτα.
«Δεν ήταν καν προγραμματισμένο να συζητηθούν θέματα ουσίας. Αντικείμενο ήταν διαδικαστικά θέματα, τί θα συζητηθεί και με ποιά σειρά», υπογράμμισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και επισήμανε πως ο διάλογος για να είναι αποτελεσματικός και να βρεθεί λύση για ένα σύστημα που νοσεί πρέπει να γίνει με κάποια σειρά.Για τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι οι αλλαγές θα γίνουν με βάση τις αντοχές της κοινωνίας, ο κ. Αντώναρος είπε ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι να εξευρεθεί η κοινή συνισταμένη ιδεών ώστε να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα σε βάθος χρόνου, να είναι δίκαιο και βιώσιμο και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι Ελληνες θα έχουν όσο το δυνατό καλύτερες απολαβές.
«Αυτό είναι το ζητούμενο. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει σε όλες τις περιπτώσεις τον ήπιο, λογικό και συνετό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τέτοια θέματα», επεσήμανε. Σε ότι αφορά δηλώσεις πρώην υπουργού, του κ. Γιαννόπουλου, για το ασφαλιστικό είπε πως δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο και κάλεσε τους δημοσιογράφους να διαβάζουν συνολικά και όχι αποσπασματικά τις δηλώσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: