Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

29/10/07: «Εμφύλιος» ανατολικής και δυτικής Αττικής για τα σκουπίδια

«Πόλεμος» Ανατολής - Δύσης έχει ξεσπάσει για τα σκουπίδια, καθώς στο ΧΥΤΑ της Φυλής δεν γίνονται πλέον δεκτά τα απορριμματοφόρα των δήμων της ανατολικής Αττικής. Την ίδια ώρα, στην ανατολική Αττική αντιδρούν στη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, αλλά αποδέχονται τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών.
Μερικά μέτρα από την κεντρική λεωφόρο Μαρκοπούλου-Λαυρίου, ένας ολόκληρος λόφος έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε σκουπιδότοπο της Κερατέας και των γειτονικών περιοχών. Η εφημερίδα Τα Νέα βρέθηκε στην ανεξέλεγκτη χωματερή, όπου τα σκουπίδια σχηματίζουν ήδη βουνό και το μόνο μέτρο διαχείρισής τους είναι η πρόχειρη επικάλυψη με χώμα με μπουλντόζες του Δήμου Κερατέας.
Ενδεικτικό της έκτασης του ανεξέλεγκτου σκουπιδότοπου είναι το γεγονός ότι, ενώ στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων εναποτίθενται 6.500 τόνοι απορριμμάτων την ημέρα σε μία έκταση μόλις 20 στρεμμάτων, η παράνομη χωματερή της Κερατέας φτάνει περίπου τα 25 στρέμματα.
Συνολικά, οι δήμοι του Λεκανοπεδίου που θέλουν να εξακολουθήσουν να στέλνουν τα σκουπίδιά τους στην... αυλή της δυτικής Αττικής διαθέτουν ανεξέλεγκτους χώρους για τη διάθεση απορριμμάτων έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων.
Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές Κερατέας και Γραμματικού επιμένουν σε κινητοποιήσεις κατά της δημιουργίας οργανωμένων χώρων ταφής απορριμμάτων, παρά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έδωσαν το «πράσινο φως» για την κατασκευή τους.
Η άρνηση από τις περιοχές της ανατολικής Αττικής να αναλάβουν τη διαχείριση των σκουπιδιών τους προκάλεσε την έκρηξη από τη δυτική Αττική. Έτσι, ο Σύνδεσμος που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή (ΕΣΔΚΝΑ) έκλεισε την... πόρτα σε δήμους που δεν είναι μέλη του.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

Haris είπε...

Σκουπιδαριό είμαστε...

geokalp είπε...

Στην τελική ευθεία
Θέσεις «μάχης» παίρνουν στο Γραμματικό, καθώς εγκαθίσταται εργολάβος για τον ΧΥΤΑ

Στα «χαρακώματα» παίρνουν θέσεις οι κάτοικοι του Γραμματικού, καθώς το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί στην περιοχή εργολάβος για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ.

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή του χώρου δίνει η επίσημη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εγκρίνει τον διαγωνισμό για το έργο και την Τρίτη αναμένεται να φτάσει στα χέρια της Περιφέρειας Αττικής.


Όπως αναφέρουν στελέχη της Περιφέρειας, μαζί με την απόφαση θα κληθεί και ο ανάδοχος του έργου για την υπογραφή της σύμβασης.

«Έχουμε στείλει εμείς και η Κερατέα έγγραφο στις κοινοπραξίες ότι εάν πατήσει εργολάβος το πόδι του στην περιοχή, μέχρι και θύματα θα θρηνήσουμε», προειδοποιεί ωστόσο στα Νέα ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης.

Ο κ. Κούκης αναγνωρίζει το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, αλλά απορρίπτει την επιλογή της Ανατολικής Αττικής παραπέμποντας σε μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για δημιουργία μόνον εννέα ΧΥΤΑ σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με κύκλους της περιφέρειας, εντός 15ημέρου αναμένεται το «πράσινο φως» και για την εργολαβία του ΧΥΤΑ Κερατέας.

* Τα σκουπίδια θα κατακλύσουν πάντως το επόμενο διάστημα και τους δρόμους της πρωτεύουσας, καθώς από την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στους δήμους αρχίζουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις.

Newsroom ΔΟΛ